Van der Laan: Twee zedendelicten met vluchtelingen in laatste half jaar

In Amsterdam vond het afgelopen halfjaar twee keer een zedendelict plaats waarbij vluchtelingen uit een noodopvang waren betrokken.

David van Unen
null Beeld anp
Beeld anp

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. Die schreef hij naar eigen zeggen om openheid van zaken te geven nadat de suggestie ontstond dat net als bij de gebeurtenissen op oudejaarsavond in Keulen ook in Amsterdam incidenten worden toegedekt.

Nog geen arrestaties
De eerste melding betreft een vluchteling die in een zwembad enkele meisjes heeft aangerand dan wel lastig gevallen. De politie acht het aannemelijk dat de nog voortvluchtige dader afkomstig is uit de noodopvang. De tweede melding ging over een vluchteling uit de noodopvang die in een café een jonge vrouw heeft betast en lastiggevallen. Beide verdachten zijn nog niet aangehouden. De persoon die zich misdroeg in het zwembad wordt gezocht. Tegen de man die in een café iemand lastigviel is nog geen aangifte gedaan. Zolang dat niet gebeurt is een aanhouding volgens Van der Laan niet mogelijk.

Van der Laan zegt dat de raad regelmatig is geüpdatet over de gang van zaken in de noodopvanglocaties voor vluchtelingen. Over de bovengenoemde twee incidenten was niet actief gecommuniceerd. Niet om iets te verbergen, maar omdat het volgens de burgemeester ongebruikelijk is alle incidenten in een grote stad als Amsterdam te vermelden. 'Wij communiceren bijvoorbeeld ook niet actief over het aantal incidenten en aanhoudingen in een uitgaansweekend', aldus Van der Laan.

Van der Laan liet tijdens de raadsvergadering van woensdag weten dat hij van zijn stoel viel van verbazing toen hij voormalig politiecommissaris Eric Nordholt in Nieuwsuur hoorde suggereren dat ook Amsterdam wegkijkt voor incidenten waarbij vluchtelingen zijn betrokken. 'We weten zeker dat het niet zo is.'

Hij heeft contact opgenomen met Nordholdt en blijk gegeven van 'verbazing en teleurstelling.' Van der Laan beloofde vanaf nu elke maand verslag te doen aan de raad over incidenten waarbij vluchtelingen zijn betrokken en de politie moet optreden.

Dertig andere incidenten
Binnen de muren van Amsterdamse noodopvanglocaties deden zich het afgelopen jaar ongeveer dertig andere incidenten voor, die varieerden van vechtpartijen tussen bewoners, intimidatie van LHBT-ers, demonstraties en dronkenschap.

De burgemeester legt in zijn brief een verband tussen de incidenten en het langdurige verblijf van grote groepen in kleine ruimten met weinig privacy. 'Wij moeten er rekening mee houden dat deze nog zullen toenemen', schrijft de burgemeester over de incidenten.

Het veronderstelde toedekken van dergelijke gebeurtenissen staan wat Van der Laan betreft echter ver van de waarheid. 'Zedendelicten en andere schendingen van fundamentele waarden c.q. vrijheden willen we absoluut niet in deze stad. De suggestie dat een en ander verzwegen wordt beschouw ik niet als een bijdrage aan het gesprek.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden