Van der Laan toch naar de ambtswoning

Het interieur van de ambtswoning. Foto Stadsarchief Beeld
Het interieur van de ambtswoning. Foto Stadsarchief

AMSTERDAM - Burgemeester Eberhard van der Laan verhuist begin 2011 toch naar de ambtswoning aan de Herengracht. Die komt vrij nu Job Cohen een woning elders in de stad heeft gevonden.

Bij zijn aantreden maakte Van der Laan duidelijk niet van plan te zijn het appartement van de burgemeester, de bovenste twee etages van de ambtswoning, te willen betrekken. Tenzij de gemeenteraad daar op stond. In deze krant: ''Ik wil weten wat de raad van mij verwacht. Dit is de eervolste functie in de wereld en dan zorg je niet voor gedoe. Wat daarbij hoort, accepteer je. De vraag is of de raad vindt dat dit erbij hoort.'' Dat was niet het geval.

Van der Laans terughoudendheid was gebaseerd op de geschiktheid van het monumentale pand voor zijn kleine kinderen. ''Het appartement van de burgemeester - ik ken het want ik kwam er bij Job over de vloer - is voor kinderen niet zo geschikt. Het is wat klein. En de eigenlijke ambtswoning, daar kun je met kleine kinderen beter wegblijven want daar staan allemaal heel kostbare vazen en dergelijke,'' zei hij tegen AT5.

Dat Van der Laan nu toch naar de Herengracht gaat, noemt hij 'voortschrijdend inzicht'. Van der Laan gisteren na afloop van een vergadering van de gemeenteraad: ''Ik heb in de afgelopen maanden gemerkt hoeveel ik er gebruik van maak. Daarop zijn mijn vrouw en ik er een aantal keer gaan kijken. We hebben de overtuiging dat de kinderen op de zolderetage vrijuit kunnen spelen, dus zonder dat we hoeven te vrezen voor antieke vazen.'' (HUGO LOGTENBERG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden