Van der Laan tegen ABP: stop met investeren in fossiele brandstof

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft ambtenarenpensioenfonds ABP opgeroepen investeringen terug te trekken uit bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen. Luistert ABP niet, dan komen de pensioenen 'ernstig in gevaar'.

Bart van Zoelen
Eberhard van der Laan Beeld anp
Eberhard van der LaanBeeld anp

Dat schrijft de burgemeester in een brief aan het ABP. Van der Laan waarschuwt voor de schade die wordt aangebracht als de overgang naar duurzame energie niet snel wordt ingezet. "Deze transitie moet nú worden gestart om onomkeerbaarheid van effecten op het klimaat te voorkomen."

Ook schrijft hij over de gevaren voor de pensioenen als de waarde van beleggingen in de fossiele industrie keldert. Van der Laan wijst erop dat vooraanstaande financiële analisten waarschuwen voor een 'carbon bubble' die knapt als het besef doordringt dat de wereld wel moet overstappen op energie die minder tot geen CO2 uitstoot.

"Indien het ABP niet binnen een redelijke termijn de beleggingen in fossiele industrie beëindigt, brengt dat de pensioenen van de deelnemers ernstig in gevaar," zo is te lezen in de brief van de burgemeester.

Het ABP is vorig jaar al begonnen met een beweging weg van fossiele brandstoffen. Deelnemers aan het pensioenfonds hadden daar ook bij het ABP op aangedrongen. Maar het gaat Amsterdam nog niet ver genoeg. De burgemeester vraagt het pensioenfonds zijn ambitie aan te scherpen en investeringen in bedrijven met fossiele belangen terug te trekken, 'te beginnen met kolen, nucleair en schaliegas'.

Medeplichtig
De brief van de burgemeester is tot stand gekomen op aandringen van de actiegroep Amsterdam Fossielvrij. Die is blij met de brief, maar roept de gemeente meteen op de hand in eigen boezem te steken. Want Amsterdam strijkt als enige aandeelhouder ook het dividend op van de haven die groot is in benzine en steenkool.

"Door de inkomsten uit de grootste benzinehaven ter wereld en tweede kolenhaven van Europa is Amsterdam medeplichtig aan destructieve klimaatverandering en worden publieke middelen blootgesteld aan hoge financiële risico's," schrijft Amsterdam Fossielvrij.

In een reactie verwees de gemeente eerder naar de ambitie van de haven om per 2040 de overslag van steenkool af te bouwen. Daarbij werd meteen gesteld dat afzien van de overslag van kolen door de Amsterdamse haven niet zaligmakend is. Zolang Duitsland kolen importeert zullen die immers wel via een andere haven Europa binnenkomen.

Aanpassen
ABP benadrukt in een reactie zich ook zorgen te maken over klimaatverandering. Maar 'nu acuut uit fossiele beleggingen stappen helpt het klimaat niet', aldus het fonds. ABP is voorstander van een geleidelijk aanpassen van de beleggingsportefeuille, 'omdat we de komende decennia nog niet zonder fossiele brandstoffen kunnen'.

Het fonds zegt zijn rol als aandeelhouder gedurende deze lange transitieperiode wel te gebruiken om invloed uit te oefenen op fossiele bedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden