Van der Laan stuurt duizenden anonieme taxichauffeurs sms-bom

In totaal krijgen vandaag 2290 zelfstandige taxichauffeurs die bij de gemeente bekend zijn een sms-alert van burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder Eric Wiebes. Daarin worden ze gewaarschuwd voor boetes als de chauffeurs zich niet aansluiten bij een kwaliteitsorganisatie.

Een willekeurige taxi bij het Leidseplein. Archieffoto. Beeld ANP
Een willekeurige taxi bij het Leidseplein. Archieffoto.Beeld ANP

In mei gaan nieuwe taxiregels in waardoor vrije, of anonieme, taxirijders niet langer welkom zijn op oppikplaatsen in de hoofdstad. Alle taxichauffeurs hebben dan alleen nog maar recht op een standplaats als ze lid zijn van een Amsterdamse taxiorganisatie met een vergunning, een zogenaamde TTO (Toegelaten Taxiorganisatie). De gemeente maakt met zo'n organisatie afspraken over de kwaliteit. Bij die centrales moeten minstens 100 chauffeurs aangesloten zijn.

Aan Metro verklaart Bartho Boer, woordvoerder van de burgemeester: 'We hopen dat de vrije rijders eieren voor hun geld gaan kiezen en zich aansluiten bij een kwaliteitsorganisatie of niet meer naar de hoofdstad komen, omdat hier niets meer voor ze te verdienen valt.' Aan het ANP laat een woordvoerder weten: 'We willen af van wantoestanden die in het verleden hebben plaatsgevonden.'

De gemeente gaat streng controleren op standplaatsen, met name op populaire plekken als het Centraal Station, de Nieuwmarkt en het Leidseplein. Daar worden extra handhavers en geld voor vrijgemaakt. Er wordt ook voorlichting gegeven op de standplaatsen zelf. Het sms-alert van vandaag is de eerste in een reeks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden