Van der Laan steunt onderzoek naar alternatieven mediwiet

Burgemeester Eberhard van der Laan steunt de in februari aangenomen motie om onderzoek te laten verrichten naar alternatieven van medicinale cannabis. Patiënten geven namelijk aan baat te hebben bij producten die nu nog niet voorhande zijn.

Het Parool
De burgemeester vindt dat het problemen rond mediwiet aandacht verdient Beeld anp
De burgemeester vindt dat het problemen rond mediwiet aandacht verdientBeeld anp

Dat laat Van der Laan weten in een raadsbrief aan SP-raadslid Nelly Duijndam. Zij vroeg de burgemeester te reageren op de uitspraak over de thuiskweek van hiv-patiënt Rudolf Hillebrand (58), en de betekenis hiervan voor anderen die thuis cannabis willen kweken.

Hillebrand is gebruiker van de wiet van Bedrocan, de enige legale wietteler die in opdracht van de overheid kweekt voor medicinaal gebruik. Daarom kweet hij thuis 51 wietplanten (17 in bloei, 17 om te groeien en 17 stekjes) nodig om voortdurend voldoende cannabis te hebben.

Hij heeft 45 verschillende soorten planten, die hij voor verschillende klachten gebruikt. Woningcorporatie Eigen Haard wil dat niet hebben en ging naar de rechter. Zij beroepen zich op het feit dat mensen thuis maar maximaal vijf planten mogen houden.

Vervolgonderzoek
Zowel via het strafrecht als het civielrecht, besloten de rechters echter in het voordeel van Hillebrand: er kon niet worden vastgesteld dat er sprake is van een strafbaar feit, veiligheidsrisico of handel en ook de aanklacht dat Hillebrands thuiskweek in strijd zou zijn met goed huurderschap werden door de kantonrechter van de tafel geveegd.

Bovendien werd geoordeeld dat er 'op dit moment kennelijk geen andere mogelijkheid voor Hillebrand bestaat om voldoende goed werkende cannabis tot zijn beschikking te hebben'.

Burgemeester Van der Laan beaamt dat: 'In september 2016 heb ik de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief gestuurd om de cannabis van deze patiënt te testen en te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om het aanbod van medicinale cannabis hier op aan te passen. Naar aanleiding hiervan zijn samples getest maar om te weten of er een variant aangeboden kan worden die voor deze patiënt werkt, is vervolgonderzoek nodig.'

Toch gaat Eigen Haard in hoger beroep.

Bijzondere situatie
Van der Laan laat in zijn brief weten de vonnissen van de rechters te volgen maar benadrukt dat het een 'specifieke en bijzondere situatie betreft'. In antwoord op de vraag van Duijndam schrijft hij dat 'deze uitspraak dan ook geen direct gevolg heeft voor anderen die thuis cannabis kweken.'

Wel benadrukt Van der Laan dat de problemen rond mediwiet aandacht verdienen en dat hij de onlangs aangenomen motie, die net als zijn eerder genoemde brief stelt dat alternatieven onderzocht moeten worden, steunt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden