Van der Laan: Steeds meer Roemeense bedelaars in de stad

Tussen 1 januari 2014 en 1 september 2016 zijn in Amsterdam 698 mensen geregistreerd die worden verdacht van bedelen.

Beeld anp

Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester Van der Laan op raadsvragen van Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD). De helft van de verdachten blijkt recidivist en had al twee of meer incidenten op zijn of haar naam staan. 5 procent van hen had de Poolse nationaliteit, 33 procent de Nederlandse en 37 procent de Roemeense.

Kijkend naar de situatie van twee jaar geleden, dan blijkt het aandeel van bedelaars met de Roemeense nationaliteit te zijn gestegen van 19 procent in 2014, naar 45 procent nu. De cijfers onderschrijven signalen die al langer opgemerkt worden, namelijk dat groepjes Roemenen in verschillende stadsdelen voor overlast zorgen, bijvoorbeeld door te bedelen. Van der Laan benadrukt echter wel dat op basis van de cijfers geen inschatting gemaakt kan worden over het aantal 'bendes' in de stad.

Ongewenst
In totaal registreerde de politie in de maanden januari tot en met augustus van dit jaar 869 gevallen van bedelen, tegenover 681 gevallen in 2014. In 433 gevallen legde de gemeentelijke handhaving een sanctie op. In 2014 gebeurde dat nog 310 keer.

Het door de VVD gewilde ongewenst verklaren van bedelende vreemdelingen uit het buitenland blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, geeft de burgemeester aan. De VVD had bij monde van Yesilgöz-Zegerius al eens aangegeven buitenlandse bedelaars bij een heterdaad het liefst terug te sturen naar het land van herkomst.

Dat kan volgens Van der Laan echter pas als de bedelaar niet rechtmatig in Nederland verblijft en een gevaar voor de openbare orde vormt, of een strafbaar feit pleegt. Bedelarij is in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Amsterdam weliswaar verboden, een strafbaar feit is het sinds 2000 niet meer.

869

In totaal registreerde de politie in de maanden januari tot en met augustus van dit jaar 869 gevallen van bedelarij

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden