Van der Laan: stad faalde bij crèches

Al in 2008 waarschuwde de onderwijsinspectie dat Amsterdam achterbleef bij het handhaven van regels in de kinderopvang, zo erkent burgemeester Van der Laan. Beeld anp
Al in 2008 waarschuwde de onderwijsinspectie dat Amsterdam achterbleef bij het handhaven van regels in de kinderopvang, zo erkent burgemeester Van der Laan.Beeld anp

Burgemeester Eberhard van der Laan erkent dat Amsterdam is tekortgeschoten in het toezicht op crèches. Zeker vanaf 2009 stelde de gemeente zich ten onrechte terughoudend op bij het toezicht. Van der Laan schrijft dit mede namens politie, justitie, GGD en stadsdelen (de zogenoemde vierhoek) in reactie op het rapport-Gunning over de zedenzaak rond Robert M., die tientallen kinderen heeft misbruikt.

Al in 2008 waarschuwde de onderwijsinspectie dat Amsterdam achterbleef bij het handhaven van regels in de kinderopvang. 'Terugkijkend zijn wij van mening dat deze terughoudende rol niet terecht was,' schrijft Van der Laan. 'Wij hadden in ieder geval nauwgezet en actief moeten monitoren of er op tijd en voortvarend een verbetertraject werd ingezet en of dat voldoende resultaat had.'

Het rapport-Gunning onderstreept de noodzaak van 'een radicale omslag' in het denken en doen rond kinderopvang, aldus de burgemeester. Er is op een '(te) onbevangen manier' gekeken naar de veiligheid van kinderen, aldus Van der Laan.
De betrokken partijen omarmen de aanbevelingen van de commissie-Gunning.

De bestuurlijke versnippering bij het toezicht op de branche moet worden bestreden en er komt een 'coördinatiepunt' voor signalen van seksueel misbruik. Een melding moet pas als afgehandeld worden beschouwd als aannemelijk is dat er géén misbruik is geweest.

Nu laat men soms een zaak rusten, omdat niet aannemelijk kan worden gemaakt dat er wél misbruik is geweest. De vierhoek overweegt (potentiële) kindermisbruikers actief te hinderen, bijvoorbeeld door hen te volgen en het versturen van e-mailbombardementen.

Uiterlijk 7 december - een jaar na de arrestatie van Robert M. - moet een begin zijn gemaakt met de aanbevelingen van de commissie-Gunning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden