Van der Laan smeedt coalitie in Amsterdam

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - Voormalig minister Eberhard van der Laan (54) van Wonen, Wijken en Integratie is door de PvdA gevraagd als informateur van het nieuwe stadsbestuur Van der Laan (PvdA) trad in 2006 ook al op als bemiddelaar na de gemeenteraadsverkiezingen.

Toen kwamen de PvdA en GroenLinks samen in het bestuur, nadat GroenLinks deelname van de VVD had geblokkeerd. PvdA en GroenLinks kregen bij de verkiezingen vorige week niet genoeg stemmen om weer samen de stad te besturen.

Vrijdag begint Van der Laan met de verkennende gesprekken. Hij is in het verleden vaak door zijn partij gevraagd te bemiddelen in precaire kwesties.

Door het verlies van de PvdA, die van twintig naar vijftien zetels zakte, kwam de coalitie uit op 22 zetels. GroenLinks behield zijn zeven zetels. De beide partijen zouden kunnen overwegen de grote winnaar van de verkiezingen, D66, te vragen mee te doen aan het bestuur van de stad. D66 won vorige week vijf zetels en kwam ook uit op zeven zetels.

Van der Laan zal besprekingen voeren met de zes grote partijen. De gesprekken beginnen donderdag, na de installatie van de nieuwe raad. Er wordt niet alleen rekening gehouden met de optie dat D66 naast de PvdA en GroenLinks als derde partij aanschuift. Ook kan er een paars bestuur komen, bestaande uit de PvdA, D66 en de VVD.

Ook met de SP en met het CDA zal worden gesproken. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden