Update

Van der Laan: Politieoptreden De Balie correct

Burgemeester Eberhard van der Laan is tevreden over het politieoptreden tijdens een debat in De Balie. Toen een groep radicale moslimjongeren het debat verstoorde door met eieren te gooien, te schreeuwen en te spugen, heeft de politie niet gevraagd om een einde te maken aan het debat. Dat meldt AT5.

ANP/Redactie
Radicale moslims uit België verstoorden gisteren een debat met Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) en de schrijfster en moslimactiviste Irshad Manju in De Balie in Amsterdam. Beeld ANP
Radicale moslims uit België verstoorden gisteren een debat met Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) en de schrijfster en moslimactiviste Irshad Manju in De Balie in Amsterdam.Beeld ANP

Daarmee reageerde Van der Laan op vragen die waren gesteld naar aanleiding van een twitterbericht van GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi. Die nam deel aan het debat en twitterde dat de politie gehoor zou hebben gegeven aan de eis van de fundamentalistische jongeren om hem en de schrijfster Irshad Manji van het podium te halen.

Volgens Van der Laan is daar geen sprake van geweest, maar zou de politie alleen ruimte hebben willen maken om de relschoppers uit de zaal te verwijderen.

Moslims nog vast
De twee fundamentalistische moslims die gisteravond zijn opgepakt, blijven voorlopig nog vastzitten. Ze worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Vermoedelijk gebeurt dat morgen, aldus de politie.

De twee verdachten zijn Belgische mannen van 19 en 22 jaar oud. Ze maakten deel uit van een groep van circa 20 personen die het debat verstoorden.

De mobiele eenheid moest eraan te pas komen om de fundamentalistische moslims naar buiten te werken. Twee van hen werden aangehouden wegens bedreiging en belediging. De mensen die het debat verstoorden, zouden lid zijn van de Belgische groep Sharia4Belgium. Die richtte een tijd geleden ook een Nederlandse tak op: Sharia4Holland. Hoeveel Nederlandse moslims die tak telt, is niet duidelijk.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden