Van der Laan over 'Gülenlijsten': 'D66 vergist zich'

Burgemeester Van der Laan wijt in een gesprek met AT5 de verwarring die donderdag ontstond rondom de vermeende lijsten met Gülenleerlingen aan een misverstand bij D66.

Redactie
Burgemeester Van der Laan: 'Misverstand bij D66' Beeld anp
Burgemeester Van der Laan: 'Misverstand bij D66'Beeld anp

Donderdag ontstond er verwarring in de Stopera, over de lijsten met namen van Gülenleerlingen. Bestaat die wel, zoals D66-fractievoorzitter Jan Paternotte en wethouder Kukenheim beweerde, of niet, zoals de burgemeester volhield.

Misverstand
In het wekelijkse gesprek dat de burgemeester met de Amsterdamse televisiezender heeft, zei hij vrijdagavond dat de ophef rondom de lijsten is ontstaan door een misverstand 'in de kring van D66'.

De burgemeester verwijst naar een lijst met ruim honderd namen van kinderen die weg willen van basisscholen die bekendstaan als 'Gülenschool'. "Dat is niet een jaaglijst, maar een wij-willen-weglijst," aldus Van der Laan. "Een fors ander gegeven."

'Ernstige zaken'
Fractievoorzitter Paternotte blijft erbij dat het om twee lijsten gaat. Dat maakt hij op uit gesprekken met betrokkenen, emails van een schoolbestuurder en whatsapp-gesprekken waarin ouders worden bedreigd door Erdogan-aanhangers.

"Er zijn nogal ernstige zaken aan de gang en dat vraagt om een serieuze aanpak. De burgemeester moet het beter uitzoeken en maandag de raad informeren." Een schoolbestuurder van Stichting Cosmicus heeft in een mail aan zowel Paternotte als de burgemeester de situatie beschreven en maakt daarin duidelijk dat er wel degelijk een tweede lijst bestaat.

Vrijdag zei de burgemeester dat Amsterdammers zich niet ongerust hoeven te maken over escalatie binnen de Turkse gemeenschap. Volgens hem maakt de raad zich te veel zorgen. "Ik proef te veel opwinding gezien de stand van onze kennis."

Lees ook: Het raadsel van de Gülenlijsten [+]

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden