Van der Laan: Ook sociale huurwoning op Airbnb

Ook sociale huurders zouden moeten kunnen profiteren van Airbnb, zegt burgemeester Eberhard van der Laan. Hij verwacht dat het verbod op vakantieverhuur voor een sociale woning 'ter discussie komt te staan.'

Michiel Couzy
Burgemeester Van der Laan verwacht dat het verbod op vakantieverhuur voor een sociale woning 'ter discussie komt te staan.' Beeld anp
Burgemeester Van der Laan verwacht dat het verbod op vakantieverhuur voor een sociale woning 'ter discussie komt te staan.'Beeld anp

Volgens Van der Laan hebben sociale huurders wel de lasten, maar niet de lusten van het toenemend toerisme in de stad. Dit zei hij woensdagavond in het praatprogramma Heyu Urbans in de Openbare Bibliotheek Amsterdam over grootstedelijke problemen.

De burgemeester reageerde op een opmerking van professor Francesc Muñoz Ramírez, die in een vorige editie sprak over de problemen die Barcelona heeft met massatoerisme en hierbij aangaf dat veel inwoners niet de opbrengsten zien van toerisme. In hun ogen gaat het geld naar hotels, musea en toeristische attracties. "Ook in Amsterdam komen de opbrengsten vooral terecht in een bepaalde hoek," reageerde Van der Laan.

Vakantieverhuur
Kopers en huurders in de vrije sector mogen hun woning, onder allerlei voorwaarden, aanbieden voor vakantieverhuur. Sociale huurders mogen dat niet. Doen ze dat wel, dan dreigen boetes en in het ergste geval huisuitzettingen. Van der Laan verwacht dat dit verbod 'ter discussie komt te staan.' "Het zou niet gek zijn sociale huurders ook te laten profiteren van Airbnb. Heel gereguleerd, waardoor het handhaafbaar is."

Concrete plannen om dit mogelijk te maken zijn er volgens hem nog niet, hij noemde het 'een gedachtegang' en beloofde de krant te kopen die deze laatste nuancerende zinsnede opnam. Komt voor elkaar, en bij deze alvast op de website.

Inkomensafhankelijke huur
Van der Laan brak ook een lans voor inkomensafhankelijke huur; mensen die meer verdienen, betalen dan een hogere huur. Als hun inkomen afneemt, daalt ook de huur.

"Wij zullen in Amsterdam nooit mensen dwingen te verhuizen, maar de verhuurder zou wel moeten kunnen kijken naar het inkomen van zijn huurder. Als de huur dan stijgt, dan kan die met de opbrengsten elders nieuwe huizen bouwen."

De burgemeester reageerde hiermee op de trend waarbij buurten dusdanig vooruitgaan, de zogenoemde gentrificatie, waardoor de prijzen stijgen en mensen moeten vertrekken.

Hij zei dat Amsterdam in de jaren zeventig zou tekenen voor de staat waarin veel voormalige achterstandswijken nu verkeren, maar gaf aan dat hij wil voorkomen dat die buurten straks alleen nog bereikbaar zijn voor welgestelden.

Gondels
Over toerisme neemt hij een soortgelijk standpunt in: de stad kan trots zijn op de toegenomen aantrekkingskracht, maar mag niet aan zijn eigen succes ten onder gaan. Hij noemde zichzelf een 'anticyclische burgemeester', die gas geeft als de economie tegenvalt, maar niet bang is de kraan wat dicht te draaien in tijden van voorspoed.

Zo tekende hij aan dat hij geen toeristische seminars meer opent in het buitenland, die zijn bedoeld om Amsterdam te promoten. Ook wees hij op het verbod van de bierfiets. "De stad is een evenwichtig orgaan, die er niet alleen is voor de bezoekers, maar vooral voor de mensen die hier wonen. Hierbij kunnen wij als stadsbestuur een beetje bijsturen, soms door radicaal te zijn, soms door accenten te verleggen. Laatst kwam iemand met het idee om gondels te laten varen door de Amsterdamse grachten. Dat is van een ultieme smakeloosheid. Zo'n persoon moet wat mij betreft de stad uit worden gejaagd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden