Van der Laan niet in gesprek met vluchtelingen bij protestmars

Een stuk of twintig vluchtelingen en ongeveer dertig medestanders hebben vanavond een protestmars gehouden naar de woning van burgemeester Van der Laan op de Herengracht. De burgemeester weigerde met de demonstranten in gesprek te gaan, zoals hij dat bij een eerdere gelegenheid wel had gedaan.

null Beeld Amaury Miller, www.amaurymiller.com
Beeld Amaury Miller, www.amaurymiller.com

Op het moment dat de demonstratie op het hoogtepunt was, kwamen de burgemeester en zijn echtgenote naar buiten omdat zij een afspraak elders hadden. Volgens twee politiemannen ter plekke was dit een 'nogal onhandige planning'. De gereedstaande dienstauto voerde Van der Laan en zijn vrouw echter snel en zonder problemen af. 'Zo gaat het,' zei een van de demonstranten. 'Iedereen kijkt de andere kant op en doet net alsof vluchtelingen niet bestaan.'

Aan het gezicht van de burgemeester was af te zien dat de aanwezigheid van de demonstranten voor zijn deur hem bijzonder ergerde. Onder gejoel van de vluchtelingen en hun aanhangers stapte hij naar zijn auto, terwijl hij nauwelijks om zich heen keek.

Enkele minuten eerder hadden de demonstranten al toespraken aangehoord waarin de burgemeester luidkeels werd gevraagd of hij zich niet ongemakkelijk voelde met al die vluchtelingen voor de deur van zijn 'big ass house'. 'Schaam je Van der Laan!'

Onvriendelijk

Wat het doel was van de demonstranten bleef overigens onduidelijk. Naar eigen zeggen willen ze hem ertoe bewegen zich harder te maken voor een menswaardig bestaan voor vluchtelingen die vaak al jaren in Nederland zijn en hoe langer hoe meer in de problemen zeggen te komen. Sommige van de leuzen die werden geroepen, waren echter nogal onvriendelijk naar de persoon van de burgemeester.

Afgelopen zondag bezette vluchtelingencollectief We Are Here een voormalig kunstacademiegebouw aan de Dapperstraat in Oost. De eigenaar, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, heeft de groep gevraagd het pand voor 1 september te verlaten. Volgens We Are Here kan de groep van zestig mannen nergens anders heen en zij zullen weer op straat komen te staan. Het gebouw is verkocht aan de gemeente, die er een middelbare school wil gaan huizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden