Van der Laan moet na de aanslagen een dubbele boodschap verkondigen

Niet toegeven aan de angst, zegt burgemeester Van der Laan. Maar een aanslag in Amsterdam kan ook hij niet uitsluiten. Angst wegnemen zonder die te bagatalliseren: een ingewikkelde boodschap.

Burgemeester Van der Laan loopt met andere Amsterdammers door de Pijp als reactie op de aanslagen Beeld anp
Burgemeester Van der Laan loopt met andere Amsterdammers door de Pijp als reactie op de aanslagenBeeld anp

De directeuren van Amsterdamse concertzalen ontvingen een uitnodiging van burgemeester Eberhard van der Laan voor een kop koffie op het stadhuis. En om te praten over wat er vrijdagavond in de Parijse popzaal Bataclan is gebeurd. 'Ik kan mij voorstellen dat dit tot zorgen en vragen heeft geleid. Hoe kwetsbaar zijn de Amsterdamse concertpodia? Wat doet de overheid? Zonder de verwachting te hebben alle vragen te kunnen beantwoorden, nodig ik u graag uit voor een gesprek.'

De rust bewaren en aan realistisch verwachtingsmanagement doen: Van der Laan moet een dubbele boodschap verkondigen. Hetzelfde geldt voor wat de burgemeester tegen Amsterdammers zegt. Ga vooral naar het café, concert en voetbalstadion. Als we toegeven aan onze angst dan geven we de terroristen hun zin. Maar aanslagen zoals in Parijs kunnen overal plaatsvinden, is tegelijkertijd de bittere waarheid die ook Van der Laan niet kan ontkennen.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs zijn geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen, benadrukt Van der Laan. Het staat poppodia, bioscopen of de Arena vrij zelf de beveiliging op te schroeven, maar de inzet van de Amsterdamse 'driehoek' blijft ongewijzigd. 'De politie is extra alert, maar het beeld in Amsterdam is rustig.'

Duurzaam en diffuus
Diensten op het stadhuis die zich met terreurdreiging bezighouden spreken van een 'duurzame en diffuse dreiging'. Duurzaam, omdat de kans op een aanslag al jaren aanwezig is. Aanslagen zoals in Parijs brengen weliswaar het risico op copycats met zich mee, maar dat is geen reden tot acute paniek.

Gecompliceerder is het diffuse karakter van de dreiging: praktisch iedere plek is een potentieel doelwit van terroristen. Na de aanslag op het Joods Museum in Brussel werden joodse instellingen in Amsterdam extra beveiligd. Maar het is onmogelijk om voor iedere concertzaal of ieder terras een politiehuisje te plaatsen.

Lees donderdag het hele artikel in Het Parool: 'Beste boodschap aan burger: niet bang zijn, wel waakzaam'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden