Van der Laan: 'Minder? Méér wijkagenten'

Twintig wijkagenten dreigen hun baan te verliezen omdat er volgens landelijke politienormen momenteel te veel van deze buurtregisseurs rondlopen in de stad.

Ruben Koops
Landelijk is afgesproken dat er 1 wijkagent op 5000 inwoners nodig is. Beeld anp
Landelijk is afgesproken dat er 1 wijkagent op 5000 inwoners nodig is.Beeld anp

De politie zegt juist meer agenten in de Amsterdamse buurten nodig te hebben. Op voorspraak van korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg van Amsterdam-Amstelland gaat het stadsbestuur aan de bel trekken in Den Haag. "Als gekeken wordt naar de aard, omvang en complexiteit van de problematiek in de wijken, is in ongeveer 20 procent van de wijken in de stad een uitbreiding van het aantal wijkagenten gewenst."

Landelijk is afgesproken dat er 1 wijkagent op 5000 inwoners nodig is. Op basis van die berekening heeft de regio Amsterdam-Amstelland recht op zo'n 215 arbeidsplaatsen voor buurtregisseurs. Maar de huidige bezetting telt er 235 - 20 te veel.

'Netwerkagenten'
De politie in Amsterdam zit in een reorganisatie. Als de landelijke politiek niet ingrijpt, wordt de bezetting wijkagenten afgebouwd met 20, waarschuwt Eberhard van der Laan de gemeenteraad. 'Het college wil bij de minister aandringen op uitbreiding van het aantal wijkagenten,' schrijft hij in antwoord op vragen van de Partij van de Ouderen. De burgemeester wil 55 extra wijkagenten.

Zij zullen niet worden toegewezen aan een buurt, maar kunnen worden gekoppeld aan een bepaalde minderheid. Volgens Aalbersberg is er in Amsterdam sprake van 'superdiversiteit', die om 'netwerkagenten' vraagt.

"In deze tijden van polarisatie, waarin gebeurtenissen elders in de wereld direct hun uitwerking hebben in de stad, moet de politie sterk aandacht hebben voor haar vredestaak," zo refereert Aalbersberg aan bijvoorbeeld de Turkse spanningen rond het referendum. "Dit vraagt een verdere versterking van onze netwerken."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden