Plus

Van der Laan leefde oprecht mee met getroffen Amsterdammer

Zonder veel ruchtbaarheid en liefst met een laag profiel bezocht de burgemeester waar mogelijk en gewenst Amsterdammers die door ernstige misdrijven waren getroffen. Met zijn oprechte interesse was hij een steun voor slachtoffers en nabestaanden. 'Hij leefde oprecht mee.'

Paul Vugts
Eberhard van der Laan geeft persconferentie over Amsterdamse zedenzaak Beeld anp
Eberhard van der Laan geeft persconferentie over Amsterdamse zedenzaakBeeld anp

Het was écht. Echt en warm. ­Gewoontjes, als een gesprek met de buurman, maar met vragen die oprechte interesse bewezen van een druk bezet man die geen moment de indruk wekte naar de klok te kijken.

Janke Verhagen was in de nacht van 12 juli op 13 juli 2014 in een bizarre nachtmerrie beland toen haar Stefan Regalo Eggermont, vader van hun bijna driejarige zoontje, achter hun huis in de Conradstraat (Centrum) was doodgeschoten door een huurmoordenaar die het had voorzien op een crimineel uit de buurt die óók in een blauwe Fiat Punto reed.

Twee dagen nadat ze in overleg met de politie in september 2014 eindelijk naar buiten had kunnen brengen dat Stefan door een ongelooflijke blunder onschuldig was geliquideerd, kwam Eberhard van der Laan op visite.

"In alle hectiek had ik een beetje laconiek gereageerd op de vraag of de burgemeester mocht langskomen, maar toen hij er was, maakte hij indruk," zegt Verhagen. "Hij leefde oprecht mee. Hij moest van zijn vrouw Femke zeggen dat ze mij een stoer wijf vond. Grappig, want ik las haar columns altijd en vond dat een enorm compliment."

Geen toneelstukje
Zo passeerden meer opmerkingen en vragen die bewezen dat hier van een geroutineerd toneelstukje geen sprake was. "Als ouders onder elkaar bespraken we hoe je zoiets ongelooflijks in vredesnaam aan je kind vertelt. Hij zei heel eerlijk dat hij zo graag zou beloven dat deze zaak zou worden opgelost, maar dat hij zo'n belofte tot zijn verdriet niet kon doen. Hij baalde daar zichtbaar van."

Het zijn indrukken zoals Eberhard van der Laan die maakte op vele slachtoffers en nabestaanden van geweldsmisdrijven.

Het liefst met een laag profiel, zonder ruchtbaarheid in de media, bezocht hij waar mogelijk en gewenst de Amsterdammers die door ernstige misdrijven waren getroffen.

De nabestaanden van juwelier Fred Hund, in 2010 doodgeschoten in de Jan Evertsenstraat. De ongeruste buurt. Slachtoffers van woningovervallen.

Vooral ook, al kort na zijn aantreden, de ouders van de héél jonge kinderen die waren misbruikt door crèchemedewerker en oppas Robert M. Hij hield contact toen de schijnwerpers uiteindelijk van de dramatische zedenzaak waren afgewend.

Treiteraanpak
Omdat het hem mateloos stoorde dat het doorgaans hun belaagde buren waren die voor probleemgezinnen of hangjongeren vluchtten, bedacht hij de Treiteraanpak. Hij dwong af dat de overlastgevers verhuisden - niet hun slachtoffers. Hij zette drie gezinnen uit de Diamantbuurt omdat ze met hun onderlinge oorlogje jarenlang de sfeer hadden verziekt.

In de Oude-IJselstraat in de Rivierenbuurt, even verderop, hadden Van der Laan en zijn ambtenaren recenter een zware kluif aan een familie die drie appartementen bewoonde.

De dochter op wie in een drugsruzie drie aanslagen waren gepleegd, kon een 'gebiedsverbod' worden opgelegd dat haar tot een verhuizing noopte, maar hij had geen stok om te slaan toen hij haar ouders en (criminele) broers óók weg wilde hebben.

Het werd een zaak van lange adem, waarin de verhuizing van het laatste gezinslid pas onlangs de rust terugbracht.

Van der Laan was woest toen hij zowat als laatste hoorde dat waterpijpcafé Fayrouz aan de Amstelveenseweg een hol van criminelen was. Pas toen dat breeduit in de krant stond nadat daar op de stoep in maart 2016 het hoofd van de 23-jarige crimineel Nabil Amzieb was achtergelaten, kreeg hij die informatie en sloot hij de shishalounge.

Op het gebied van de openbare orde waren zijn lang consequente sluitingen van beschoten coffeeshops omstreden, omdat ze juist geweld leken uit te lokken. Het duurde twaalf schietpartijen - en sluitingen - tot de burgemeester met de branche een regeling overeenkwam.

Wel sloot hij onlangs weer onmiddellijk Club Abe in de ­Amstelstraat toen daar een handgranaat in het portiek was achter­gelaten.

3

Hij zette drie gezinnen uit de Diamantbuurt omdat ze met hun onderlinge oorlogje jarenlang de sfeer hadden verziekt.

Zie ook

- Burgemeester Eberhard van der Laan werkte maandenlang door, ondanks zijn ziekte. Hij deelde uit, incasseerde. Hij was kwetsbaar en scherp: De laatste maanden van Van der Laan als burgemeester.

- Geliefd was hij altijd al, maar nadat Van der Laan meldde dat hij ziek was steeg zijn populariteit tot ongekende hoogte: De burgemeester die een volksheld werd.

- Een burgervader die geliefd was bij alle Amsterdammers, maar ook een harde bestuurder die werd gevreesd door zijn ambtenaren. Joviaal en charmant, maar soms ook bot en bloedchagrijnig. Een straatvechter met een hekel aan verliezen: Amsterdam is zijn geliefde, integere doordouwer kwijt.

Eberhard van der Laan, de bepalende momenten uit zijn leven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden