Van der Laan krijgt geen steun voor Airbnb in sociale huurwoning

Burgemeester Eberhard van der Laan krijgt geen steun vanuit het college voor zijn uitspraak dat Airbnb in sociale huurwoningen mogelijk zou moeten zijn.

Eberhard van der Laan Beeld ANP
Eberhard van der LaanBeeld ANP

"Dat is onwenselijk," zei wethouder Laurens Ivens woensdagochtend tijdens het raadsdebat hierover.

Hij voegde hieraan toe dat dit het standpunt is van het college van burgemeester en wethouders. Het standpunt is per brief medegedeeld aan alle corporaties in de stad.

Ivens wil afspraken maken met De Key, die Airbnb wil toestaan in sociale huurwoningen. De woonstichting start een pilot waarbij studenten hun huis maximaal dertig dagen mogen verhuren.

Burgemeester Van der Laan zei vorige week tijdens praatprogramma Heyu Urbans in de OBA dat ook sociale huurders zouden moeten kunnen profiteren van Airbnb. Concrete plannen om dit mogelijk te maken zijn er volgens hem nog niet, hij noemde het 'een gedachtegang'.

Volgens Ivens kan de handhaving in de stad het niet aan als ook sociale huurders hun woning gaan aanbieden via Airbnb.

'Niet slim'
De raad is het met Ivens eens. Daniël van der Ree (VVD) vond de uitspraken van Van der Laan 'niet slim'. D66 noemde die, bij monde van Reinier van Dantzig, 'ongelukkig'.

Ook de linkse partijen, inclusief Van der Laans eigen PvdA, vinden de tijd nog niet rijp voor vakantieverhuur van sociale woningen. De stad heeft zijn handen vol aan het huidige aanbod van Airbnb.

"Het is niet verstandig om daar nog eens duizenden sociale huurwoningen aan toe te voegen," aldus Erik Flentge (SP). De burgemeester staat er vooralsnog alleen voor.

De Key
Een woordvoerder van De Key laat weten 'kennis te hebben genomen van de standpunten van de politiek'. "Dit nemen we mee in ons gesprek met onze huurderskoepel Arcade en wethouder Ivens", aldus de zegsman.

Zie verder: VVD 'pislink' om proef Airbnb in sociale huur

En: Was de Airbnb-uitspraak van Van der Laan een slip of the tongue? [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden