Van der Laan kraakt visie Cohen over kerk

Eberhard van der Laan met zijn voorganger Job Cohen. Archieffoto ANP Beeld
Eberhard van der Laan met zijn voorganger Job Cohen. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Burgemeester Eberhard van der Laan neemt afstand van zijn voorganger en partijgenoot Job Cohen op het punt van de scheiding van kerk en staat.

Dat bleek zaterdag bij een bijeenkomst in de Thomaskerk in Zuid. Voor Van der Laan is de scheiding strikt, in tegenstelling tot Cohen, voor wie die minder strak is.

Voor Van der Laan zijn twee principes leidend: de staat mag geen kerkgenootschap voortrekken én zich niet inlaten met de inhoud van het geloof. Van der Laan: ''Job Cohen en ik zijn goede vrienden en zijn het over 95 procent eens. Over vijf procent niet en dat is onder andere hierover.''

Als voorbeeld noemde hij de contacten die de gemeente onderhoudt met de islamitische gemeenschap in de stad. ''Daar wordt te verhullend over gedaan. Als er problemen zijn, moeten die worden besproken. Met naam en toenaam. Zoals we dat ook bij andere geloven doen.''

Ook van de door Cohen bepleitte 'compenserende neutraliteit' van de overheid - volgens Cohen mag de overheid onder bijzondere omstandigheden een geloofsgemeenschap wel financieel steunen - nam Van der Laan afstand. ''Ik geloof er niet in. De overheid moet zich daar niet mee bemoeien.'' (HUGO LOGTENBERG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden