Van der Laan komt met nieuwe plannen tegen radicalisering

Burgemeester Eberhard van der Laan komt binnen twee maanden met nieuwe plannen om radicalisering en extremisme in de stad te bestrijden, gebaseerd op de ideeën van de Britse psychoanalist David Kenning.

Van der Laan legde alle kritiek van Elforkani op het functioneren van de overheid naast zich neer. Beeld anp
Van der Laan legde alle kritiek van Elforkani op het functioneren van de overheid naast zich neer.Beeld anp

Volgens deze adviseur van de gemeente vloeit gewelddadig jihadisme niet voort uit de ideologie van de radicale islam, maar uit de psychologische gesteldheid van de twijfelende pubers.

Van der Laan zei dat in een debat met de gemeenteraad over de waarschuwingen van jongerenimam Yassin Elforkani afgelopen zaterdag in Het Parool dat Amsterdam binnen maximaal anderhalf jaar een aanslag staat te wachten als niet harder wordt ingezet op de aanpak van radicaliserende jongeren.

Volgens Elforkani weten veel mensen in de wijken van terroristische netwerken, maar kiezen zij ervoor hun mond te houden en deze jongeren te beschermen. Het vertrouwen in het optreden van veiligheidsdiensten zou minimaal zijn.

'Opfokken'
In het debat hield Van der Laan bezorgde raadsleden voor dat zij zich niet door Elforkani moesten laten 'opfokken'. De jongerenimam zou niets hebben gezegd wat niet al bekend was. Dat zou ook zijn gebleken uit een gesprek dat hij na publicatie had gehad met de politie in Amsterdam. "Wij hoeven door hem niet te worden gewaarschuwd," zei een duidelijk getergde burgemeester.

Van der Laan legde alle kritiek van Elforkani op het functioneren van de overheid naast zich neer. Er zijn ongeveer vijftig radicaliserende jongeren in beeld, zei hij, en die zouden goed in de gaten worden gehouden.

Reeks maatregelen
Als verantwoordelijke voor het veiligheidsbeleid somde Van der Laan een lange reeks maatregelen op die de stad al heeft getroffen: van meldpunten tot de aanstelling van honderdvijftig 'sleutelfiguren', van dialooggesprekken in de buurt tot weerbaarheidstrainingen.

Hij kon er niet teveel over zeggen, zei Van der Laan. "Maar als de aanslag er komt dan hebben wij onze verdedigingslinie klaar staan. Wij hebben grote stappen gemaakt en dan gaat het niet om mensen die nog eens gaan praten, maar om mensen die gewoon schieten."

Van der Laan liet weten zich ongemakkelijk te voelen bij de bijdrage van Elforkani aan het debat. Juist terroristen hebben volgens hem baat bij bangmakerij. "Hij heeft het recht om te zeggen wat hij wil, maar veel heeft het niet bijgedragen. Ik ga niet uitsluiten dat er hier een aanslag komt, maar er is geen bijzondere reden om ons zorgen te maken. Het is ons aller verantwoordelijkheid om nuchter te blijven."

Lees verder: het hele interview met jongerenimam Yassin Elforkani [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden