Update

Van der Laan kan ophef over SS-gedicht op 4 mei goed begrijpen

Burgemeester Eberhard van der Laan kan zich de ophef die afgelopen mei ontstond over een gedicht dat zou worden voorgedragen tijdens de nationale dodenherdenking goed voorstellen. Dat zegt hij in een interview met het Nieuw Israëlitisch Weekblad.

Jeannine Julen
Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de herdenking van de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz. Beeld ANP
Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de herdenking van de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz.Beeld ANP

De tumult rondom de kwestie ontstond toen de 15-jarige Auke de Leeuw als winnaar uit de bus kwam van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van het Comité. Het winnende gedicht van de Noord-Brabantse scholier ging over zijn oudoom die zich ten tijde van de Tweede Wereldoorlog had aangesloten bij de SS. Zoals gebruikelijk bij de winst van de gedichtenwedstrijd mocht De Leeuw zijn gedicht tijdens de herdenking op de Dam voordragen.

Door de ophef die na de bekendmaking van zijn optreden ontstond, besloot het Comité anders. Volgens Van der Laan had het Comité direct moeten inzien dat een dergelijk optreden ongepast was. 'Ik wil niet terugkijken en iemand bekritiseren, maar ik vind dat op de vierde mei de ruimte voor slachtoffers en hun nabestaanden heilig is. Dus je doet die dag geen dingen die slachtoffers en nabestaanden ongelukkig maken. Dat is een principiële keuze', zegt de burgemeester in het Nieuw Israëlitisch Weekblad.

Moedig
Directeur van het Comité Nine Nooter zei in mei nog het gedicht van De Leeuw juist moedig te vinden. Deze uitspraak werd Nooter toen door het Centrum Informatie en Documentatie Israël niet in dank afgenomen. Het Nederlands Auschwitz Comité dreigde zelfs de herdenking te boycotten. Lees het gedicht van Auke de Leeuw hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden