Update

Van der Laan: immigratievragen beantwoord

DEN HAAG - Het kabinet heeft de vragen van de PVV van Geert Wilders over de kosten van immigratie 'netjes en naar behoren' beantwoord. Dat antwoordde minister Eberhard van der Laan (Integratie) donderdag tijdens het debat over de kwestie. Maar Van der Laan liet vorige week al weten 'geen boekhouding bij te houden van de groepen in de samenleving'.

''We hebben alle informatie waarover we in de begroting beschikken, gegeven. Er is ook informatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek aan toegevoegd'', aldus Van der Laan. Hij stelde vast dat velen vinden dat hij na afloop van het kabinetsberaad van vrijdag 'onhandig' het woord heeft gedaan. ''Hij was een beetje dom'', beaamde het CDA donderdag.

Van der Laan zei dat hij na afloop van het kabinetsberaad, waarbij de ministers altijd door journalisten worden opgewacht, door een verslaggever was overvallen met de vraag: ''Wat kost een allochtoon?'' Daarop antwoordde hij dat er 'niet in mensen' moest worden gerekend. ''Ik heb er wel drie keer bij gezegd dat we wel netjes hebben geantwoord. Dat is weggevallen in de beeldvorming en dat is een lesje voor mij.'' Van der Laan zei verder dat niet alles bekend is en dat er bewust geen nieuwe schatting is gemaakt, hoewel dat op sommige punten wel is gevraagd. Er komen nog onderzoeken en plannen voor deelonderwerpen als arbeids- en huwelijkskimmigratie, zegde hij toe.

''Je wilt bij zulke vragen weten wat het doel is'', aldus de bewindsman verder. Vanuit de Kamer rees de vraag naar de intenties van de PVV donderdagavond ook herhaald op, maar Sietse Fritsma van deze fractie kwam niet verder dan dat de belastingbetaler recht heeft op informatie. Hij wil nog steeds antwoord en diende daartoe een motie in. ''Ik ben vanavond van de ene verbazing in de andere gevallen. De minister deelt een paar kruimeltjes uit, flutonderzoeken. Hij kan met smoesjes de pure onwil niet verhullen'', aldus Fritsma. ''Pure obstructie.'' Fritsma toonde zich verder gepikeerd omdat hij uit de woorden van de minister opmaakte dat het kabinet 'voorzichtiger' was geweest omdat het om een vraag van een PVV'er ging.

Paul de Krom (VVD), die klaagde over de 'retorische rookwolken' van de minister, diende een motie in voor het opfrissen van een kostenplaatje van het Centraal Plan Bureau uit 2003. Dinsdag over een week wordt er gestemd. (ANP)

Minister Van der Laan: ''We hebben de vragen van de PVV netjes en naar behoren beantwoord.'' Foto ANP Beeld
Minister Van der Laan: ''We hebben de vragen van de PVV netjes en naar behoren beantwoord.'' Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden