Van der Laan: Ik had 'lief' beter niet kunnen gebruiken

Misschien had hij het woordje 'lief' niet moeten gebruiken, zei burgemeester Van der Laan vrijdag in De Wereld Draait Door. Maar eigenlijk bedoelde hij het wel.

Redactie
Burgemeester Eberhard van der Laan was vrijdag te gast bij De Wereld Draait Door Beeld screenshot Vara
Burgemeester Eberhard van der Laan was vrijdag te gast bij De Wereld Draait DoorBeeld screenshot Vara

Hij reageerde op zijn eerdere uitspraken waarin hij uitsloot dat een massa-aanranding zoals in Keulen ook in Amsterdam kon plaatsvinden.

Amsterdammers zouden daar 'te lief' voor zijn, zei de burgemeester maandag in EO-programma Dit Was De Dag. Naar aanleiding van deze uitspraken kreeg Van der Laan veel kritiek, onder meer van partijgenoten. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wees erop dat seksuele intimidatie ook in Nederland veel voorkomt en dat dit 'geen zaken zijn om weg te lachen'.

Onhandig
Volgens Van der Laan is zijn reactie anders uitgelegd dan bedoeld. Hij wil Amsterdam niet vergelijken met Keulen omdat de samenwerking tussen de politie en de burgermeester heel anders georganiseerd is, zegt hij vrijdag in het televisieprogramma. De burgemeester geeft toe dat het woordje 'lief' onhandig gekozen was. 'Als ik het mocht overdoen zou ik het iets anders gezegd hebben.'

Vervolgens gaat Van der Laan uitgebreid in op de vluchtelingenproblematiek. 'De boel bij elkaar houden, daar is niets mis mee. Als iemand nog aan het radicaliseren is, moeten we daar niet keihard tegenin gaan, want dan zorg je juist voor radicalisering. We zijn in oorlog met mensen met een kalashnikov. Maar niet met mensen die nog aan het twijfelen zijn. Daar wil ik graag mee praten om te voorkomen dat ze ooit met een kalashnikov voor me staan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden