Van der Laan houdt vast aan sluiting coffeeshops bij scholen

De acht laatste coffeeshops die te dicht in de buurt van scholen liggen, moeten gewoon dicht. Maar mogelijk komen er wel nieuwe coffeeshops bij die wel op meer dan 250 meter afstand van een school liggen.

Coffeeshops die te dicht bij scholen zitten, moeten sluiten. Beeld ANP
Coffeeshops die te dicht bij scholen zitten, moeten sluiten.Beeld ANP

Het naleven van het zogeheten 'afstandscriterium' is onderdeel van een deal die burgemeester Eberhard van der Laan in 2011 maakte met toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. In ruil daarvoor bleven in Amsterdamse coffeeshops toeristen wel welkom.

Inmiddels zijn al veertien coffeeshops die te dicht in de buurt van scholen liggen gesloten, de acht overige moeten voor 1 januari 2017 dicht zijn.

Woord houden
De fracties van D66, PvdA, SP en GroenLinks vroegen vandaag aan Van der Laan of hij bij de laatste acht coffeeshops zijn hand niet over het hart wilde strijken. En hoewel Van der Laan toegaf het afstandscriterium ook symboolpolitiek te vinden, gaat hij zich wel houden aan de afspraak die hij met Opstelten maakte. "Ik wil een burgemeester zijn die zijn woord houdt. Dat zal mij ook helpen bij onderhandelingen die ik in de toekomst voer."

Wel zegde Van der Laan toe dat als er een nieuw kabinet is aangetreden dat een minder stringent coffeeshopbeleid voorstaat hij bereid is om 'acht tot tien' nieuwe coffeeshops toe te staan. De coffeeshopeigenaren die hun zaak nu moeten sluiten, kunnen dan meedingen voor de nieuwe vergunningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden