Update

Van der Laan houdt coffeeshops bij scholen open

De 44 coffeeshops in Amsterdam die op 1 januari aanstaande moesten zijn gesloten omdat ze volgens de overheid te dicht bij een middelbare school gevestigd zijn, mogen minstens een jaar langer open blijven.

Paul Vugts
Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de uitbaters in een brief laten weten dat de shops in elk geval tot 1 januari 2014 mogen blijven bestaan, omdat 'nog niet bekend is hoe de nieuwe regering invulling wil geven aan het afstandscriterium'.

Van der Laan 'blijft met de minister in gesprek over de mogelijkheden van lokaal maatwerk in het coffeeshopbeleid', schrijft hij ook. Voorzitter Jan Goos van de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD), tevens eigenaar van de met sluiting bedreigde coffeeshop Het Filiaal in Noord, is verheugd.

'Fijn dat de burgemeester zich eindelijk een beetje procoffeeshop begint te gedragen,' zegt Goos. 'Hij heeft kennelijk nu eens naar ons geluisterd, want we hadden in een brief aan de gemeenteraad onlangs onder meer om uitstel gevraagd.'

Het laatste kabinet-Balkenende had bepaald dat alle coffeeshops weg moesten die op een loopafstand staan van 250 meter of minder van een school voor voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs. Dat zijn er in Amsterdam 44, waaronder bekende zoals The Green House. The Bulldog aan het Leidseplein zou nét op 251 meter lopen liggen van het Barlaeusgymnasium.

Het kabinet Rutte-I kwam met een nieuw afstandscriterium: 350 meter. In het nieuwe regeerakkoord van VVD en PvdA is het coffeeshopbeleid nog vaag beschreven. Daarom voelt Van der Laan zich vrij de shops in elk geval de zekerheid te bieden dat ze nog niet op 1 januari aanstaande de deuren hoeven sluiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden