update

Van der Laan herdacht in besloten dienst

Ruim duizend familieleden, vrienden, collega's en andere relaties hebben burgemeester Eberhard van der Laan zaterdagmiddag herdacht bij een besloten afscheidsdienst in het Concertgebouw.

ANP/Het Parool
De kist van burgemeester Eberhard van der Laan arriveert bij het Concertgebouw voor de besloten herdenking. Beeld anp
De kist van burgemeester Eberhard van der Laan arriveert bij het Concertgebouw voor de besloten herdenking.Beeld anp

In het hele land hangen zaterdag de vlaggen halfstok op de hoofdgebouwen van de rijksoverheid.

Voorafgaand klonken om 12.50 uur de klokken van de Amsterdamse torens voor Van der Laan en de hele dag rijden de politie- en brandweervoertuigen met rouwlintjes. Op het moment dat de dienst begon, stond het Amsterdamse openbaar vervoer een minuut stil.

De rouwstoet kwam om 13.00 uur aan bij het Concertgebouw. Langs de route hadden vele Amsterdammers zich verzameld. Toen de kist naar binnen werd gedragen door vrienden van Van der Laan, klonk buiten een applaus.

Acda en De Munnik
Tijdens de bijeenkomst in het Concertgebouw spraken familie en vrienden, onder wie minister-president Mark Rutte en historicus Geert Mak.

Verder waren er optredens van Wende Snijders, enkele leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, Trio Bier en Acda en De Munnik.

Bloemenzee
Vrijdag kon het publiek al afscheid nemen van de burgemeester. Duizenden mensen liepen in het Concertgebouw langs zijn met een bloemenzee omringde kist om hem een laatste groet te brengen.

Van der Laan stierf vorige week op 62-jarige leeftijd aan longkanker. De burgemeester werkte nadat bekend werd dat hij ongeneeslijk ziek was nog acht maanden door. Tot half september, toen hij in een brief aan alle Amsterdammers vertelde dat hij zijn taken had neergelegd.

Lees ook: Afscheid Van der Laan: 'Waardig én Amsterdams'

null Beeld anp
Beeld anp
Joop en Janine van den Ende arriveren bij het Concertgebouw. Beeld anp
Joop en Janine van den Ende arriveren bij het Concertgebouw.Beeld anp
Frits Goldschmeding met partner. Beeld anp
Frits Goldschmeding met partner.Beeld anp
Korpschef Erik Akerboom. Beeld anp
Korpschef Erik Akerboom.Beeld anp
Neelie Kroes. Beeld anp
Neelie Kroes.Beeld anp

Zie ook

- Uw herinneringen aan Van der Laan: Wat is die man lief.

- Zo staat de stad stil bij het overlijden van Van der Laan.

- Burgemeester Eberhard van der Laan werkte maandenlang door, ondanks zijn ziekte. Hij deelde uit, incasseerde. Hij was kwetsbaar en scherp: De laatste maanden van Van der Laan als burgemeester.

- Geliefd was hij altijd al, maar nadat Van der Laan meldde dat hij ziek was steeg zijn populariteit tot ongekende hoogte: De burgemeester die een volksheld werd.

- Een burgervader die geliefd was bij alle Amsterdammers, maar ook een harde bestuurder die werd gevreesd door zijn ambtenaren. Joviaal en charmant, maar soms ook bot en bloedchagrijnig. Een straatvechter met een hekel aan verliezen: Amsterdam is zijn geliefde, integere doordouwer kwijt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden