Van der Laan fel over Bos en Lommer: 'Overlast van alle tijden'

Overlast van jeugdgroepen is van alle tijden en zal in de stad blijven opduiken. Daarvoor waarschuwde burgemeester Van der Laan donderdag tijdens een spoeddebat over de situatie in Bos en Lommer.

Eberhard van der Laan. Beeld anp
Eberhard van der Laan.Beeld anp

Daar zijn in korte tijd twee politieauto's in brand gestoken en stijgt het gevoel van onveiligheid onder buurtbewoners.

Eberhard van der Laan reageerde fel en afwijzend op raadsleden die zeiden dat Bos en Lommer 'geterroriseerd' wordt door hangjeugd.

"Of deze groepen in beeld zijn, vraagt u? Die vragen kreeg ik zes, zeven jaar geleden toen we te maken hadden met 675 gewapende overvallen op jaarbasis. Dat staat nu op iets van 173 per jaar, een daling van tweederde. Laten we het verschil tussen straatgeweld en overlast even markeren."

Schade verhalen
Bos en Lommer heeft de aandacht, maar en passant meldde Van der Laan ook dat de situatie in De Banne in Noord is genormaliseerd. Deze buurt kreeg vorig jaar veel aandacht na hardnekkige overlast van jongeren.

Van der Laan zegt ook dat de politie nog druk bezig is met het onderzoek naar de politieauto's in Bos en Lommer, die bij twee verschillende acties in brand werden gestoken.

Hij belooft met meer informatie te komen zodra het onderzoek is afgerond. Als het even kan zal de schade worden verhaald op de daders. "Ik hoop vurig dat de politie hiervoor iemand te grazen neemt die toevallig net een erfenisje heeft gekregen, want van een kale kip valt niets te plukken," aldus de burgemeester.

Lees terug: Wat is er aan de hand in Bos en Lommer?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden