Van der Laan: 'Echte oplossing voor drukte in de stad nog niet gevonden'

Amsterdam zal veel fundamentelere maatregelen moeten nemen om de drukte in de stad te bolwerken, zegt burgemeester Eberhard van der Laan. "Maar de echte oplossing is nog niet gevonden."

Michiel Couzy
Burgemeester Eberhard van der Laan Beeld ANP
Burgemeester Eberhard van der LaanBeeld ANP

Van der Laan kondigde dinsdagmiddag aan dat de gemeente maatregelen zal nemen waarover hij veel boze brieven zal krijgen. Dat kan niet anders, want 'het is een paar minuten voor twaalf'. De burgemeester sprak tijdens de conferentie Staat van de stad over de drukte in Amsterdam. "Er is echt iets aan de hand", zei hij. "We wonen namelijk in de mooiste en fijnste stad van de wereld."

Het stadsbestuur heeft al maatregelen genomen, zoals een strenger hotelbeleid, een ban van de bierfiets uit de binnenstad, een hogere toeristenbelasting in het centrum. Maar de echte oplossing is nog niet gevonden, erkende Van der Laan.

Andere wetgeving
Hij kondigde aan dat Amsterdam de krachten wil bundelen met andere aantrekkelijke Europese steden, bijvoorbeeld om een front te vormen tegen een partij als Airbnb, die vorige week ineens concessies deed toen New York haar spierballen liet zien. "Misschien kunnen wij als Europese steden dezelfde massa organiseren als New York." De gemeente zal een conferentie organiseren met andere steden.

De burgemeester gaat zich in Den Haag hard maken voor andere wetgeving, waardoor het voor de gemeente mogelijk is grenzen te stellen aan de grote hoeveelheid toeristenwinkels in sommige straten. Als de twaalfde ijswinkel zich meldt in een straat, heeft Amsterdam geen wapens in handen om dit tegen te gaan.

"We hebben haast"
Van der Laan gaf een aantal 'denkrichtingen' aan voor oplossingen: vergunningen voor grote groepen in de binnenstad, meer handhaving, maar dan wel als sluitstuk, een differentiatie van de toeristenbelasting, waarbij voor hotels die veel overlastgevende gasten ontvangen hogere tarieven gelden.

De gemeente gaat ook onderzoeken welke van de honderd geplande hotels juridisch tegen te houden zijn. En hij wil dat gemeenten meer werk gaan maken van spreiding van toeristen, die dan vaker in Den Haag of Rotterdam overnachten. "We hebben haast," aldus Van der Laan. "We moeten doorpakken."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden