Van der Laan: 'Deze cel of geen opvang'

De 159 vluchtelingen uit de Vluchtkerk die een aanbod voor opvang van de gemeente Amsterdam hebben gekregen, doen er verstandig aan dat te accepteren. Het is het laatste aanbod van de gemeente. Als ze het afwijzen, zal Amsterdam harder tegen hen optreden.

Jasper Karman
De oude gevangenis aan de Havenstraat waar de Vluchtelingengroep vandaag gaat kijken Beeld Rink Hof
De oude gevangenis aan de Havenstraat waar de Vluchtelingengroep vandaag gaat kijkenBeeld Rink Hof

Die waarschuwing geeft burgemeester Eberhard van der Laan de asielzoekers. Zij lieten gistermiddag weten niet op het aanbod in te gaan: zes maanden opvang in het voormalige huis van bewaring in de Havenstraat. De gevangenis doet hen te veel denken aan vreemdelingendetentie.

Later zeiden ze nog dat ze met de hele groep bij elkaar willen blijven en dat het aanbod dus niet alleen voor de 159 vluchtelingen moet gelden die in april door Vluchtelingenwerk in kaart werden gebracht, maar voor alle 220 asielzoekers die nu in het kraakpand op de Weteringschans verblijven.

Dat laatste is onbespreekbaar, zegt Van der Laan. Hij adviseerde de vluchtelingen gistermiddag in een stevig gesprek hun besluit nog eens goed te overwegen. Hij probeerde hun gerust te stellen door uit te leggen dat de asielzoekers 24 uur per dag in en uit het gebouw mogen lopen, net als de hulpverleners, en dat ze de sleutel zullen krijgen van hun oude cel.

Lees vandaag (28-11) meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden