Van der Laan dankt Sinterklaas voor 'verdedigen van prachtig kinderfeest'

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan heeft vanmiddag Sinterklaas en zijn pieten vlak voor hun terugkeer naar Spanje bedankt voor het 'in leven houden en verdedigen van een prachtig kinderfeest'. 'Ik ben u dankbaar voor de manier waarop u het feest heeft doorontwikkeld tot een feest voor iedereen."

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Van der Laan ontving vanmiddag hoog bezoek in de Raadszaal van het stadhuis. Als dank voor de feestelijke intocht van de goedheiligman eind november in de hoofdstad, overhandigde Sinterklaas de burgemeester een enorme replica van de Nachtwacht. Op de foto van 2,6 bij 2 meter figureren naast de bekende Amsterdamse schutters de Goedheiligman en enkele zwarte en roetveeg pieten, als knipoog naar de hele Zwarte Pieten-discussie. Het doek komt tussen andere schuttersstukken in de Hermitage te hangen.

Tijdens de intocht op 16 november in Amsterdam liepen naast zwarte pieten ook roetveegpieten mee. Sinterklaas sprak zijn dankbaarheid uit dat de 400.000 mensen langs kades en route 'geen onderscheid maakten tussen de pieten'. 'Ze waren allemaal even welkom. Misschien nog wel meer dan andere jaren. Dat heeft mij zeer ontroerd en gesterkt.'

Van der Laan dankte de Sint en zijn gevolg voor hun empathie met tegenstanders van Zwarte Piet. 'U heeft het feest doorontwikkeld. Een voorbeeld daarvan zie ik op de gezichten van enkele pieten hier. Dat heeft een samenleving nodig om het goed en vrolijk te houden met elkaar. Hiermee is volgens mij een oplossing voor iedereen bereikt, of in ieder geval onderweg.'

De burgemeester nam ook 200.000 handtekeningen voor het behoud van Zwarte Piet in ontvangst. De stichting Civitas Christiana deed daarmee een oproep aan de burgemeester om het hulpje van de Sint te laten zoals hij is en de traditie in ere te houden. Van der Laan dankte de voorzitter van de stichting voor zijn petitie, maar liet weten dat hij rekening wil houden met de gevoelen van álle Amsterdammers.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden