Van der Laan blijft beschoten coffeeshops sluiten

Burgemeester Eberhard van der Laan is niet van plan om af te wijken van zijn beleid om coffeeshops te sluiten als die beschoten zijn.

Roelf Jan Duin
Coffeeshop The Power is voor de tweede keer in ruim drie maanden dichtgetimmerd na beschietingen. Beeld Roï Shiratski
Coffeeshop The Power is voor de tweede keer in ruim drie maanden dichtgetimmerd na beschietingen.Beeld Roï Shiratski

Coffeeshopeigenaren van wie de zaak beschoten is moeten bovendien ophouden met klagen, zei hij donderdag in een vergadering van de gemeenteraad. "Het gaat om een fikse verstoring van de openbare orde."

De afgelopen maanden werden meerdere coffeeshops in Amsterdam beschoten, waarna Van der Laan steevast tot sluiting overging. Meerdere raadsfracties wezen er donderdag op dat coffeeshops op die manier dubbel slachtoffer zijn: eerst worden ze onder vuur genomen en vervolgens moeten ze dicht. Op die manier zouden coffeeshopeigenaren ook afgeperst kunnen worden.

'Klaagverhalen'
Van der Laan vond niet dat coffeeshopeigenaren bij hem met 'klaagverhalen' aan moesten kloppen en zal niet afwijken van zijn beleid tot aannemelijk is gemaakt dat het contraproductief werkt.

De politie heeft nog niemand aangehouden voor de reeks beschietingen. Wel zei Van der Laan dat hij meer weet dan hij in het openbaar kon delen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden