Van der Laan beloont nette seksexploitanten

Seksexploitanten op de Wallen die zich netjes aan de regels houden, worden daarvoor beloond. Net als voor horecaondernemers worden de regels voor hen ook soepeler, aldus burgemeester Van der Laan.

Beeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)

Bij een lichte overtreding krijgen bonafide verhuurders van prostitutieramen komend jaar niet meer meteen een strafmaatregel zoals een geldboete opgelegd. Dat schrijft Van der Laan in de Handhavingstrategie Prostitutiebedrijven.

Als de gemeenteraad ermee instemt, geldt vanaf volgend jaar een coulanceregeling. Deze mildere aanpak past in het nieuwe beleid van de gemeente om Amsterdamse ondernemers te belonen bij goed gedrag. In april van dit jaar zei Van der Laan hierover: 'Ik heb gemerkt dat wij als stad veel beter zijn in het verzinnen wat er niet mag, dan in het stimuleren wat gewenst is. Daar wil ik verandering in brengen.' Zo kunnen horecaondernemers beloond worden met soepelere openingstijden als ze alles voor de regels doen.

Niet meer meteen een boete
Op de Wallen gaat het vooral om het inperken van strafmaatregelen. Seksondernemers die in de afgelopen drie jaar niet op incidenten zijn betrapt, krijgen bij een licht vergrijp in eerste instantie geen strafmaatregel opgelegd. Daarnaast kan bij lichte overtredingen in het vervolg een last onder dwangsom worden opgelegd zodat de prostituees niet meteen de dupe zijn als de raamverhuurder fouten heeft gemaakt.

Nu is het nog zo dat een seksexploitant direct wordt beboet als de hygiëne bijvoorbeeld niet op orde is. Vanaf komend jaar krijgt de ondernemer een 'hersteltermijn', waarbinnen hij of zij de zaakjes alsnog op orde moet zien te krijgen. Wel wordt het incident geregistreerd in het dossier van de ondernemer.

De regeling geldt niet in de categorie zware overtredingen. Bij vermoedens van mensenhandel of minderjarige prostitutie wordt direct opgetreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden