Review

Van der Kooij en Van Harten - Mark Rutte - Alleen voor de politiek**

Mark Rutte heeft zijn politieke revival ook een beetje te danken aan Agnes Kant. Als SP-leider was zij in september 2009 zo vriendelijk Ruttes motie van wantrouwen tegen het gehele kabinet te steunen. Deze motie, die, indien zij alleen door de VVD was gesteund, gemakkelijk had kunnen worden uitgelegd als een wanhoopsdaad, maakte hem in één klap tot leider van de oppositie tegen het kabinet-Bal?ken?ende IV.

Dit moment noemde Stef Blok, de nieuwe voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, onlangs in politiek café De Libertijn het keerpunt in Ruttes kansen. De motie met de strekking 'ga regeren of ga weg' sloot precies aan bij de manier waarop de mensen in het land over het kabinet dachten. Dat Kant zich tijdens het debat door premier Balkenende liet provoceren om de motie van Rutte te steunen, kwam dus goed uit. Maar een waagstuk was het. ''No guts, no glory,'' aldus Blok.

Het is een heel andere Rutte dan de persoon die we leren kennen in de vorige week verschenen biografie Mark Rutte - Alleen voor de politiek. Daarin wordt hij omschreven als een vriendelijke, bescheiden 'jongeheer', die wel uit de band zou willen springen, maar 'vastgeroest zit in tradities en gewoontes'. Die wel een American dream heeft, maar zijn afkomst uit een net burgergezin vol 'melancholie voor het oude Europa' niet van zich af kan zetten.

Ook op een ander punt gaan zijn biografen iets te kort door de bocht. Rutte wordt omschreven als een prima bestuurder, maar een minder geschikte politicus, want op visionaire gedachten is hij nog niet te betrappen geweest. Daarmee gaan de auteurs er misschien iets te gemakkelijk aan voorbij dat Rutte in 2008 zo vermetel was de beginselen van zijn partij te moderniseren.

De auteurs hebben zich moeten beperken tot enkele interviews met personen uit de omgeving van Rutte, al zijn dat wel sleutelfiguren, zoals Gerrit Zalm, Jort Kelder en Bas van 't Wout, Ruttes voormalige assistent en gemeenteraadslid in Amsterdam. Pas in juli begonnen ze aan het boek, met de bedoeling dat met Prinsjesdag in de winkel te hebben liggen. Het gevolg is dat zelfs de uitkomst van de formatie nog niet in de tekst is verwerkt.

Dat maakt het boek tot niet veel meer dan een haastige, eerste schets voor een biografie. Alleen door hun omschrijving van Rutte als gelovig christen die zijn leven geheel in het teken heeft gesteld van de politiek, weten de auteurs nog te verrassen. Wel komen ze nog toe aan het gerucht dat Ruttes moeder de was doet en zijn overhemden strijkt. 'Inderdaad heeft mevrouw Rutte dit lang voor haar vrijgezelle zoon gedaan. Tot een paar jaar geleden zelfs, maar tegenwoordig laat Rutte dit door iemand anders doen.' Fijn dat dit nu voor eens en voor altijd is opgeklaard. (BART VAN ZOELEN)

Martijn van der Kooij en Dirk van Harten -
Mark Rutte - Alleen voor de politiek
Uitgeverij Terra, € 14,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden