Van der Horst: 'Lariekoek'

AMSTERDAM - 'Lariekoek.' Zo noemt Mark van der Horst de beschuldiging dat hij als wethouder financiële tegenvallers inzake de Noord/Zuidlijn onder de pet hield, om te voorkomen dat ze vlak voor de raadsverkiezingen naar buiten zouden komen.

Donderdag zei ambtenaar Gerrit van der Meer in zijn verhoor dat Van der Horst een waarschuwing had genegeerd over veel te gunstige prognoses. Eind februari 2006 stelde een ambtelijke adviesgroep dat de kosten 45 miljoen euro hoger lagen dan Van der Horst taxeerde. Van der Meer vermoedde dat de VVD-wethouder dat niet naar buiten wilde brengen aan de vooravond van de verkiezingen van 7 maart.

Van der Horst noemt dat onzin en verwijst verder naar zijn verhoor volgende week donderdag voor de enquêtecommissie. ''Dan geef ik mijn weerwoord.''

De hogere ambtelijke prognose hield verband met extra voorbereidingskosten. Volgens ingewijden waren die gemaakt door het Adviesbureau Noord/Zuidlijn, waarin drie commerciële bureaus zaten die meer tijd nodig hadden dan was afgesproken.

Bronnen in de Stopera stellen dat Van der Horst weigerde dat geld op tafel te leggen, omdat de bureaus daarmee in feite beloond zouden worden voor de werkvertraging. Van der Horst verlangde een korting op het geleverde werk, die naderhand ook werd bedongen.
Ook bestreed de wethouder berekeningen rond de opbrengsten van de parkeergarage Rokin. Financiën wilde deze voor de bouwwaarde in de boeken opnemen, Van der Horst voor de veel hogere marktwaarde. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden