Van der Burg weer lijsttrekker VVD in raadsverkiezing

Eric van der Burg (51) is de lijsttrekker van de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Voor de derde keer op rij. 'Ik zit nog vol energie.'

Michiel Couzy
Eric van der Burg, VVD-wethouder in Amsterdam Beeld Rink Hof
Eric van der Burg, VVD-wethouder in AmsterdamBeeld Rink Hof

Van der Burg is voorgedragen door het VVD-bestuur. Tegenstanders hebben zich niet gemeld. Hij is sinds 2010 wethouder en was daarvoor negen jaar raadslid. Van 1992 tot 1997 was hij bestuurder in Zuidoost.

"Ik heb er goed over nagedacht," zegt Van der Burg, "maar ik geniet nog volop van wat ik doe en van de ­politiek. Ik zit vol energie bij elke vergadering. Bovendien is het in de stad nog lang niet zoals ik zou willen."

Hij maakt met zijn kandidatuur een eind aan speculaties dat hij naar Den Haag zou gaan als de VVD weer in het kabinet komt. "Als ze mij bellen voor een plek in het kabinet, zeg ik nee."

Nieuw erfpachtstelsel
In 2010 behaalde de VVD onder lijsttrekker Van der Burg acht zetels, net als vier jaar eerder. Bij de vorige verkiezingen verloor de partij twee zetels en kwam uit op zes.

De leden besluiten op 11 mei over de voordracht van het bestuur.
Volgens Van der Burg ligt het voor de hand dat hij een derde termijn aangaat als wethouder, mocht de VVD in het college komen. "Ook aan wethouders zit vast een uiterste houdbaarheidsdatum, maar ik merk nog altijd enthou-siasme onder mijn partijgenoten."

Van der Burg kan alvast warmlopen voor het politieke debat, want hij moet voor de zomer nog gevoelige kwesties door de raad loodsen. Het gaat om een aangepast voorstel voor een nieuw erfpachtstelsel, de brug over het IJ en de uitbreiding van de stad met zo'n 50.000 woningen.

Verkiezing
Zo langzamerhand wordt duidelijk wie het tegen elkaar gaan opnemen in de verkiezingsstrijd. Bij GroenLinks is Rutger Groot Wassink al verkozen tot lijsttrekker, net als in 2014.

Bij D66 en PvdA zal een lijsttrekkersverkiezing uitmaken wie de partij gaat leiden. Bij de PvdA heeft Marjolein Moorman, fractievoorzitter in de raad, zich kandidaat gesteld. Roeland Rengelink van stadsdeel Centrum zal haar uitdagen en verwacht wordt dat meer bestuurders zich gaan melden.

Bij D66 gaat fractievoorzitter Reinier van Dantzig in elk geval de strijd aan met wethouder Abdeluheb Choho en raadslid Dehlia Timman. Bij coalitiepartij SP is nog een consultatieronde gaande onder partijprominenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden