opinie

'Van der Burg moet daad bij het woord voegen over grotestedenbonus'

Sympathiek idee van wethouder Van der Burg, een grotestedenbonus voor verplegers, agenten en leraren. Maar als het bij een oproep blijft, is het gratuit, schrijven gemeenteraadsleden Maarten Poorter (PvdA) en Dennis Boutkan (PvdA) in hun opiniestuk.

null Beeld anp
Beeld anp

Vorige week sprak VVD-wethouder Eric van der Burg zich uit voor de grotestedenbonus. Een toeslag voor alle hardwerkende verpleegkundigen, agenten en leraren die in Amsterdam wonen en werken. Als sociaaldemocraten omarmen wij dit voorstel. Maar een grotestedenbonus komt er niet zonder volle inzet van het stadsbestuur. Wij vragen de wethouder de daad bij het woord te voegen.

Amsterdam is enorm afhankelijk van mensen die zich in 'dienende' beroepen willen inzetten voor onze stad. Zij verrichten zwaar werk, terwijl zij in de beloning nauwelijks geld overhouden om in hun bestaan te voorzien. De stad is duur om in te wonen. De prijzen van koophuizen stijgen nergens zo hard als in Amsterdam en sociale huurwoningen zijn niet te krijgen. Parkeren is duurder en de prijzen liggen hoger. Door lage lonen, oproepcontracten en zzp-constructies moeten mensen soms wel drie banen combineren om een fatsoenlijk inkomen bij elkaar te krijgen.

Dat zet de combinatie van werk en leven onder te grote druk en zorgt voor bestaansonzekerheid. Niet voor niets streeft de PvdA al langer naar een living wage, het minimale inkomen dat nodig is om een normaal bestaan te kunnen leiden. Amsterdam en Amsterdammers krijgen er last van als mensen die essentiële beroepen vervullen de stad uit worden gejaagd of niet aangetrokken kunnen worden.

Kwaliteit
Nu al is er een tekort aan ervaren en goed opgeleide wijkverpleegkundigen en leraren. Bovendien moet de lat hoog liggen: we willen dat de beste leraren en verpleegkundigen kiezen voor een baan in onze stad. Vorige week nog deed een groep ouders een oproep op Facebook omdat hun school er niet in slaagde een geschikte leraar te vinden voor de klas van hun kinderen. Verpleeghuizen moeten al jarenlang alle zeilen bijzetten om de concurrentie aan te gaan met omliggende gemeenten als Almere en Purmerend. Er zijn zorginstellingen die gemiddeld tien procent meer loon betalen dan in omliggende gemeentes om maar aan personeel te komen. Dit klinkt aantrekkelijk, maar dit wordt betaald uit beperkte zorgmiddelen en gaat ten koste van de zorg die geleverd kan worden aan de Amsterdammer.

In Londen heeft het stadsbestuur al veel eerder besloten tot actie over te gaan. De London Weighting is een in 1920 reeds ingevoerde maatregel om de stad betaalbaar te houden voor ambtenaren, leraren, politieagenten, PhD-studenten en beveiligingspersoneel. Deze beroepsgroepen krijgen tot wel enkele duizenden euro's per jaar om het vol te kunnen houden in stad. De maatregel, uitgevoerd door het Londense stadsbestuur, zorgt niet alleen voor een fatsoenlijk leven voor vele Londenaren, maar geeft ook een impuls aan de stedelijke economie. Zoals de Londense burgemeester Boris Johnson zegt: 'Paying the London Living Wage is not only morally right, but makes good business sense too.'

Het is een simpele regel: wie het niet kan betalen om in Amsterdam te leven, zal hier ook minder snel een baan accepteren. Een verantwoordelijke lokale overheid kijkt niet toe hoe een krappe arbeidsmarkt omslaat in een waanzinnig sociaal probleem met onvoldoende politieagenten, verpleegkundigen en leraren.

De oproep van wethouder Van der Burg is geweldig, maar ook een beetje gratuit als Amsterdam zelf niets onderneemt. In plaats van een beroep te doen op de sociale partners, zou hij beter de Amsterdamse variant op de London Weighting kunnen invoeren. Om in Amsterdam de beste leraren voor de klas te hebben, zeker op scholen met grote leerachterstanden en in het speciaal onderwijs. Om het nijpende tekort aan wijkverpleegkundigen in Amsterdam op te lossen. Om te investeren in goed opgeleid ambulancepersoneel. En - als de wethouder zijn partijgenoot en minister Van der Steur ook meekrijgt - om een bonus uit te keren voor politiewerk in grote steden.


Wilt u reageren op dit opiniestuk? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Dennis Boutkan Beeld Rink Hof/ Het Parool
Dennis BoutkanBeeld Rink Hof/ Het Parool
Maarten Poorter Beeld Rink Hof/ Het Parool
Maarten PoorterBeeld Rink Hof/ Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden