Van der Burg: 'Maak ongezonde voeding duur'

In zijn strijd tegen obesitas in de stad pleit wethouder Eric van der Burg voor een vet- en suikertaks.

Van der Burg hoopt obesitas bij kinderen tegen te gaan. Beeld anp
Van der Burg hoopt obesitas bij kinderen tegen te gaan.Beeld anp

Als ongezonde voedingsmiddelen vanwege extra accijns veel duurder worden, worden ze minder gekocht, zo beredeneert de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (Zorg).

Het zou hem helpen in de strijd tegen een ongezonde levensstijl in Amsterdam. Van der Burg is een groot pleitbezorger van preventie(programma's) en hoopt zo obesitas bij kinderen tegen te gaan. "Als je een flesje water vijftig eurocent laat kosten, en een blikje cola drie euro, kiest iemand waarschijnlijk eerder voor water. Ik denk dat het prijsmechanisme werkt."

Pleidooi
Van der Burg hield zijn pleidooi zondag in De Balie tijdens het laatste debat in de serie Met gestrekt been, georganiseerd door de artsenfederatie KNMG, de Dappere Dokters, De Balie en Het Parool.

Van der Burg benadrukt dat de extra accijnzen moeten worden gecombineerd met een forse verlaging van de loonbelasting. "Ik vind dat als je belastingen, een noodzakelijk kwaad, moet heffen, dat je die dan meteen moet gebruiken om gedrag in de samenleving te sturen." Zijn advies: gebruik belastingen als sturingsinstrument. Volgens de wethouder zou op deze manier ook een sigarettenpakje een tientje duurder kunnen worden gemaakt - om het roken te ontmoedigen. Uit onderzoek is gebleken dat het flink verhogen van de tabaksprijzen het aantal rokers fors doet dalen.

Paprikachips
Omgekeerd kun je 'goed gedrag' belonen. "Je zou groene energie goedkoper kunnen maken. Of je verlaagt de accijnzen op gezonde voeding."

Hij gelooft ook in goede voorlichting. "We horen voorbeelden als deze: een moeder is blij dat haar kind met paprikachips in elk geval twee soorten groenten binnenkrijgt. Of iemand die zegt: 'Water? We hebben nu juist geld om cola te drinken.' We hebben op dat vlak nog veel werk te doen."

Wankele kwestie
Tegelijkertijd blijft preventiebeleid een wankele kwestie, waarbij de meter al snel uitslaat naar betutteling of bemoeizucht. "Mensen zitten er niet op te wachten dat de overheid gaat bepalen wat goed of slecht voor ze is." Dat er geen grote stappen worden genomen in de strijd tegen overgewicht of roken, komt volgens Van der Burg door een combinatie van factoren: "De enorme lobby- en machtsmachine van de voedings- en tabaksindustrie en anderzijds de werkgelegenheid."

Hij lepelt een voorbeeld uit Nieuw-West op. "Daar zou een grote McDonald's komen. Die kwam er uiteindelijk niet, maar dat ging gepaard met groot protest, want het scheelde 150 banen. Juist banen aan de onderkant van de samenleving."

Schoolpleinen
Van der Burg gaat stug door met zijn preventiebeleid. "Zorg ervoor dat de openbare ruimte aanzet tot beweging, zorg dat er voldoende speelplekken zijn, zorg dat speelpleinen zo zijn ingericht dat niet alleen de populaire jongens voetballen, maar dat ook de nerds en de meisjes gaan bewegen. Hoe? Wij willen meedenken en ook meebetalen met het inrichten van de schoolpleinen. Door op scholen ervoor te pleiten dat de snoepautomaten er uit gaan."

De wethouder roert zich stevig op dit onderwerp. Onlangs protesteerde hij nog samen met de Consumentenbond tegen het vinkje op verpakkingen die misleidend, onduidelijk en niet onafhankelijk zouden zijn. Hij motiveerde zijn actie met de woorden: "We zijn in Amsterdam bezig kinderen op gezond gewicht te krijgen. Dan vind ik ook dat ik het maatschappelijk debat moet aangaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden