Van der Burg: Hoe meer asielzoekers, hoe beter

Wethouder Eric van der Burg maakt zich zorgen over de enclaves die ontstaan in 'smeltkroes Amsterdam'.

Michiel Couzy
Eric van der Burg Beeld Rink Hof
Eric van der BurgBeeld Rink Hof

Enclaves waarin Amsterdammers zich wanen in klein-Volendam en mensen die anders zijn het liefst per vliegtuig zien vertrekken en verlangen naar een tijd die er nooit is geweest. Enclaves waarin mensen zich wanen in klein-Fez en een broertje dood hebben aan de Nederlandse samenleving. Of enclaves waarin mensen zich wanen in klein-Ankara en weliswaar leven in een democratie, maar stemmen voor een dictatuur van de ander.

Dit zei hij dinsdagavond in zijn speech tijdens Staat van de Stad, een conferentie over de toekomst van de stad in de Stadsschouwburg.

Subtiel
Het maakt hem woedend, zei hij. "In een eerste reflex zou je zeggen: als het je niet bevalt, pak een vliegtuig, of rijd met bus 114 de roomblanke provincie in." Maar die uitspraken zijn te makkelijk en slechts een uiting van woede, waarmee de VVD-wethouder subtiel afstand nam van partijgenoot Mark Rutte.

De premier deed afgelopen zomer de beruchte 'pleur-op' uitspraak over Turken die geen binding voelen met Nederland.

Amsterdam is altijd een vrijhaven geweest en moet dat blijven, vindt Van der Burg, die zich van zijn meest linkse kant liet zien.

In het panelgesprek zei hij voorstander te zijn van 'hoe meer asielzoekers, hoe beter' en dat is binnen zijn partij best een spannend standpunt. Hij zei wel te begrijpen dat de komst van asielzoekers onrust veroorzaakt bij Amsterdammers, die hen beschouwen als concurrenten op de arbeids- of woningmarkt. "Maar dat is nog geen reden PVV te stemmen."

Lees ook: Wilders: 'Uitspraak Van der Burg knettergek'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden