Van der Burg: 'Amsterdam scheldt te snel op Den Haag'

Amsterdam moet minder kritiek uiten op de landelijke politiek, vindt Eric van der Burg, fractievoorzitter van de VVD, die vandaag zijn vertrek aankondigt. "Hoe kun je verwachten dat mensen je helpen als je hen voortdurend verrot scheldt?"

Beeld ANP

De hoofdstad snijdt zich in de vingers, zegt Van der Burg in een afscheidsinterview. "De gemeenteraad geeft elke twee tot drie vergaderingen een wethouder de opdracht een brief te sturen naar Den Haag om ze te vertellen wat een sukkels ze zijn. En dan vinden we het gek dat de premier begint over de witte wijn sippende Amsterdamse elite? Dan zijn Amsterdammers in alle staten: oooh, dat mag niet. Maar je moet die dynamiek wel snappen."

Van der Burg verwijst hiermee naar uitspraken van premier Mark Rutte in Buitenhof. Kort daarop vroeg Sybrand Buma van het CDA zich hardop af waarom het Amsterdamse gemeentebestuur elf miljoen euro uittrekt voor opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Confrontatie
Ook Van der Burgs Haagse partijgenoten zoeken regelmatig de confrontatie met het linkse Amsterdam. "Ik zeg met regelmaat tegen Haagse VVD'ers: vervang in de tweets het woord Amsterdam door Limburg of Groningen en jullie zouden op je lazer krijgen. Amsterdam is een makkelijk symbool om op te meppen. Maar we veroorzaken dit voor een deel zelf."

Zelf is Van der Burg ook vaak kritisch geweest op Haags beleid, maar hij probeerde daarbij altijd inhoudelijk te blijven, en zich te verplaatsen in de situatie in andere steden. Bovendien moet Amsterdam niet om geld vragen in Den Haag, vindt Van der Burg. "We mogen wel aan het kabinet vragen om andere regels of infrastructuur, maar geld is hier genoeg. Andere gemeenten hebben meer recht van spreken."

Eric van der Burg
In zijn ogen moeten Amsterdammers beseffen dat de stad met luxeproblemen kampt in vergelijking met bijvoorbeeld Delfzijl of Heerlen. "Wij hielden ons hier vier weken bezig met de I Amsterdam-letters, terwijl in Groningen de huizen wegzakken en jongeren geen baan kunnen vinden."

Van der Burg vindt dat de Amsterdamse politiek de eerste stap moet zetten om nader tot Den Haag te komen. De, zoals hij zelf zegt, 'vleesgeworden Amsterdamse VVD'er' neemt na 32 jaar afscheid van de Amsterdamse politiek. 13 maart zwaait hij af als raadslid. Hij staat op de lijst voor de Eerste Kamer. "Ik denk dat ik in de Eerste Kamer meer kan bereiken dan in Amsterdam."

Lees ook: Van der Burg neemt na 32 jaar afscheid van stadspolitiek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden