Van der Aa informateur in Zuidoost

Aangenomen wordt dat de PvdA aanstuurt op een verbreding van de huidige coalitie met de VVD. Foto ANP Beeld
Aangenomen wordt dat de PvdA aanstuurt op een verbreding van de huidige coalitie met de VVD. Foto ANP

AMSTERDAM - De PvdA in Zuidoost heeft oud-wethouder Jaap van der Aa aangesteld als informateur voor de vorming van een nieuw dagelijks bestuur in het stadsdeel. Van der Aa zal de komende tien dagen gebruiken om met alle partijen te spreken.

Aangenomen wordt dat de PvdA aanstuurt op een verbreding van de huidige coalitie met de VVD. De PvdA zakte bij de verkiezingen naar twaalf zetels en de VVD groeide naar vier, maar in een raad met 29 beschikbare zetels wordt dit gezien als een te krappe meerderheid, zeker in een periode van zware bezuinigingen.

D66-OZO en GroenLinks zijn met respectievelijk vijf en vier zetels de belangrijkste kandidaten voor een plek in het dagelijks bestuur. Een coalitie van vier partijen lijkt uitgesloten, ook omdat de deelraad eerder heeft uitgesproken het aantal van vijf bestuurders terug te willen brengen tot vier.

Een coalitie van drie zou de verdeelsleutel 2-1-1 mogelijk maken. De PvdA levert dan Marcel la Rose als stadsdeelvoorzitter en, vermoedelijk, Jude Kehla als dagelijks bestuurder. Uit een analyse van de uitslagen blijkt dat de PvdA een groot deel van haar zetels dankt aan de Afrikaanse stemmers. Onder de eerste zes stemmentrekkers van de PvdA zijn vier kandidaten met een Afrikaanse achtergrond. Als gevolg van de vele voorkeurstemmen telt de nieuwe fractie van de PvdA nog maar één autochtoon, Michel Idsinga.

De nieuwe deelraad wordt morgen geïnstalleerd. dinsdag werd afscheid genomen van een groot aantal vertrekkende deelraadsleden. Onder hen waren enkele oudgedienden: Ernest Owusu Sekyere, André Bhola en Lourens Burgers van de PvdA, Alex Miedema van de VVD en Maria Tiggelaven van D66-OZO. De laatste drie kregen tijdens de vergadering een koninklijke onderscheiding uitgereikt.

Namens de raad blikte Burgers terug op de afgelopen bestuursperiode. Hij sprak over een zeer lastige vier jaar, gekenmerkt door een groot gebrek aan onderling vertrouwen tussen de partijen. Verschillende oppositiepartijen kaatsten de bal terug met de opmerking dat zij er de afgelopen jaren, als gevolg van de overmacht van de PvdA, voor spek en bonen hadden bijgezeten.

Opzien baarde ook Marjan Schaaf van de Groep Schaaf met de opmerking dat het aan de georganiseerde criminaliteit te wijten is dat haar partij geen zetel heeft gehaald bij de verkiezingen. (PATRICK MEERSHOEK)

Bekijk hier de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam per buurt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden