PlusVoorbeschouwing

Van de Sanden of ­Beerensteyn: wie begint tegen Zweden in de basis?

De Oranjevrouwen doen het goed, maar er klinkt ook kritiek. De ­keuze tussen Van de Sanden en ­Beerensteyn leidde zelfs tot een nationaal debat.

Annemarie Postma
Lineth Beerensteyn in duel met Elena Linari van Italië. Ze mocht in die kwartfinale al in de 56ste minuut invallen.  Beeld AP
Lineth Beerensteyn in duel met Elena Linari van Italië. Ze mocht in die kwartfinale al in de 56ste minuut invallen.Beeld AP

Shanice van de Sanden had dinsdagmiddag bij de ‘familiarisation’, het moment waarop de selectie het stadion verkent, genoeg aan één rondje wandelen over het veld. Daarna nam ze plaats in de dug-out, met de voeten op de stoel voor haar en de blik op oneindig.

Woensdagavond speelt ze tegen Zweden in de stad waar ze in 2017 neerstreek als speelster van Olympique Lyon, de succesvolste ploeg in het internationale vrouwenvoetbal. De Lyonvrouwen, met als vast onderkomen het stadion bij het trainingscomplex, speelden dit seizoen ook enkele keren in het grote Groupama Stadion, dat plaats biedt aan zo’n 60.000 toeschouwers. De laatste keer was in april tegen Chelsea. Van de Sanden zat toen de hele wedstrijd op de bank.

Of dat woensdagavond ook zo zal zijn, wilde bondscoach Sarina Wiegman maandag op de persconferentie niet prijsgeven. Van de Sanden, die op het EK in 2017 uitgroeide tot publieks­lieveling, heeft de juiste vorm nog niet te pakken en worstelde ook in de kwartfinale tegen Italië. De eerste helft was ze zelfs ‘trending topic’ op Twitter, waar mensen zich afvroegen wanneer Wiegman de rechtsbuiten uit haar lijden zou verlossen.

Lineth Beerensteyn keek het met lede ogen aan vanaf de bank. De aanvaller van Bayern München, vaste vervanger van Van de Sanden, was met haar invalbeurten dit toernooi van grote waarde geweest, met onder meer een assist en een doelpunt tegen Canada. Ze wist ook niet wat ze nog meer moest doen om in de basis te komen, zei ze na de achtste finale tegen Japan.

Wiegman sprak over de energie die Beerensteyn brengt. “De concurrentie is enorm en je wilt wat verandering in de wedstrijd. We weten dat Lineth dan iets extra’s kan brengen.”

Vastigheid

Verrassend was het dus niet dat ze voor de kwartfinale tegen Italië vasthield aan de gebruikelijke basis. In de 56ste minuut, eerder dan in de andere wedstrijden, bracht ze Beerensteyn in. Die had, zo zei ze na afloop, gehoopt dat ze had mogen beginnen. Op de vraag of er dan misschien iets was voorgevallen tussen haar en Wiegman – de twee kennen elkaar van hun tijd bij ADO Den Haag – klonk een resoluut ‘nee’. “Ik kan heel goed met Sarina, ik ken haar al lang. Dus ik weet dat ze van vastigheid houdt en ook dat ze soms in één keer kan wisselen. Ze houdt het nu wel lang vol met deze elf en dat vind ik lastig, omdat ik goed in het toernooi zit. Maar ja, ik moet ermee dealen.”

Met de vuist op tafel slaan zit niet in haar karakter. Ook heeft ze Wiegman nog niet gevraagd naar de reden waarom ze telkens op de bank zit. “Misschien later, maar ik heb daar nog niet over nagedacht. Ik ben nu met het toernooi bezig.”

Van de Sanden lijkt met haar ondermaatse optreden tegen Italië haar ­basisplek te hebben verspeeld, maar tijdens de persconferentie nam Wiegman het voor haar speelster op. “Shanice is een belangrijke ­speler. Ze heeft veel belangrijke assists gegeven en doelpunten gemaakt. Inderdaad, in dit toernooi is dat rendement lager. Ze heeft het moeilijk, want ze komt minder achter de verdediging, dat lukt normaal gesproken wel. Ze staat ook tegen betere tegenstanders.”

Focussen

Dat de kritiek in de media zich nu ook op het individu richt, is nieuw in het vrouwenvoetbal. “Natuurlijk praten we daar met de speelsters over,” zei Wiegman. “Wat mij betreft lezen ze zo min mogelijk wat er wordt geschreven, maar ze moeten dat zelf weten. De kunst is je te blijven focussen op het voetbal.”

Ondanks alles lukt dat tot dusver aardig: om 21.00 uur trapt Oranje af tegen de Zweden, met als inzet een plek in de finale van dit WK.

Shanice Van De Sanden  Beeld AFP
Shanice Van De SandenBeeld AFP

Martens kan spelen kader

Op het EK in 2017 stonden Nederland en Zweden voor het laatst tegenover ­elkaar. Toen was Oranje in de kwartfinale met 2-0 te sterk. Volgens Wiegman zijn voor de wedstrijd van woensdagavond alle speelsters fit. Dat geldt ook voor Lieke Martens, die dinsdag nog een deel van de training aan zich voorbij liet gaan. Ze zal, al dan niet met medicatie voor haar teenblessure, hoe dan ook starten.

Op de Fifaranglijst staat Nederland achtste en Zweden één plek lager. Wiegman: “Ik denk dat de wedstrijd ­gelijk op zal gaan. De Zweden zitten goed in het toernooi, wij zijn er ook in gegroeid.” Dat het veiligstellen van een Olympisch ticket iets van de motivatie zou wegnemen, sprak ze tegen. “Het halen van de Olympische Spelen is een mijlpaal en daar hebben we zeer van genoten. Nu willen we graag van Zweden winnen. Ik proef op geen enkele manier verzadiging bij mijn team.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden