PlusColumn

Van de kerk moeten we met de pootjes opzitten

De toespraak van de paus over kindermisbruik viel tegen, precies zoals ik verwachtte.

Wie ervoor kiest kardinaal te worden, houdt van de cultuur binnen de katholieke kerk. Dat is voorstelbaar. Een kardinaal krijgt alles wat een mens maar kan verlangen: rust, orde, gezag, status, een zekere mate van roem, gehoorzaamheid en ook seks. En wat voor seks! Het meest verbodene wat ook het aantrekkelijkste is.

Hij kan genieten van elk gerecht van de seksuele menukaart: sadisme, masochisme, pedofilie... noem maar op. Het hoort tot de mores, de ongeschreven gedragsregels binnen het College van Kardinalen die hem van absolute macht voorzien. Decadentie voor fijnproevers.

Hoe heerlijk is dat?

Zo lang het goed gaat, zal hij menen dat Gods zegen erop rust. Hij is God, althans, hij staat dichter bij Hem dan de gewone, beminde gelovigen. De kardinaal kan zomaar Gods plaatsvervanger op aarde worden. En de priester kardinaal. Uiteraard mag eenieder die is omgeven met een zweem van heiligheid zomaar doen wat hem goeddunkt; wat heb je anders aan die heiligheid?

Mocht een vervelende aardbewoner onthullen wat de priester of de kardinaal aan viezigheid uitvreet, dan zal het snel weer geheim worden gehouden. Wat mag is nooit geheim, wat niet mag moet geheim blijven.

De beminde gelovigen mogen niets van de kerk, zeker niet als het seks betreft die niet op de voortplanting is gericht.

De kerk onderdrukt. Als ze de macht hebben, onderdrukken ze, als ze die niet hebben, proberen ze onze gevoelens te onderdrukken. Dat doet elke kerk. Of het nu het katholicisme is of de islam. Die onderdrukking heeft tot doel ons te dresseren. Want we moeten met de pootjes opzitten en door de hoepel springen als het ze goeddunkt. Zo zijn we ook verplicht ons kontje aan te bieden of een lurkje aan het priesterlijke pijpje geven.

Niemand die wat durft te zeggen, want anders wordt ons zieke kindje niet gezegend, zullen de engelen onze doden niet het paradijs binnenleiden, wordt ons huwelijk niet ingezegend en dan worden opa en oma ongelukkig.

Dus de paus keek wel uit om harde woorden te gebruiken.

Er zullen wat mensen door de mand vallen, er komen mondjesmaat wat onthullingen, maar het geheim zal nog dieper worden weggestopt. Wil je dat er in de kerk geen misbruik plaatsvindt, ga dan weg bij die kerk.

Zo simpel is het.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden