Van Dantzig (D66): beleid Ivens sluit mensen uit

In de strijd voor meer middenhuurwoningen krijgt D66 onverwacht bijval van woningcorporaties. De partij eist nu dat wethouder Laurens Ivens zijn koers verlegt.

Ton Damen
Reinier van Dantzig, fractieleider D66 Beeld Mats van Soolingen
Reinier van Dantzig, fractieleider D66Beeld Mats van Soolingen

D66-fractieleider Reinier van Dantzig strijdt al jaren voor mensen met een middeninkomen die in de stad willen wonen. Zijn gevecht kreeg donderdag de steun van Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, die samen ruim de helft van alle woningen bezitten.

De Vries zei dat de laagste inkomens met huurtoeslag en Amsterdamse regels andere lagere in­komensgroepen de stad uit drukken.

Wat vindt u ervan dat de een belangrijke partij als de federatie dit zegt?
Van Dantzig: "Corporaties leggen de vinger op de zere plek, nu de positie van middeninkomens op de Amsterdamse woningmarkt verslechtert. De Wet passend toewijzen verplicht corporaties om 80 procent van alle sociale huurwoningen aan mensen met huurtoeslag te geven. In de binnenstad wordt door gemeentelijke afspraken driekwart van de huizen inderdaad aan die groep toegewezen. De wet werkt landelijk goed, maar niet in de krappe markt van Amsterdam."

"En dan is woningdelen moeilijker gemaakt. Eerder deze week werd bekend dat beleggers steeds meer woningen opkopen. Koopwoningen zijn voor lage middeninkomens onbereikbaar, omdat de wethouder corporaties minder woningen voor middengroepen laat verkopen. Geboren Amsterdammers gaan de stad uit als ze een kleintje krijgen. Er ontstaat daardoor een ongezonde tweedeling in de stad. De stad is voor arm en voor rijk, met niemand er­tussenin."

Is het slecht voor de economie als middengroepen niet meer hun biertje in het café komen drinken en niet in restaurants eten?
"Wij zeggen niet dat middengroepen beter voor de economie zijn. Ik zie ook lage inkomens enorm bijdragen aan economie van de stad. Zeker ­gezinnen houden de stad leefbaar. Het is economisch wel beter als alle groepen in de stad vertegenwoordigd zijn, en dat niet één groep ontbreekt. Onze voornaamste klacht over het beleid van Ivens is dat het mensen uitsluit."

Gaat het u om het principe?
"Uitsluiting is iets vreselijks. Amsterdammers willen opkomen voor de zwaksten, en terecht. Maar dat zijn in ­deze stad niet de armste mensen, want die worden beschermd door de ­regels. De slachtoffers op de Amsterdamse woningmarkt hebben een normaal salaris. Voor hen is bestaande bouw passé, ze moeten wachten op nieuwbouw buiten de Ring. Je moet echter alle inkomensgroepen ver­spreiden over de gehele stad, maar het socialistisch pact met Ivens houdt dat tegen."

Wat doet u daartegen?
"Coalitiepartner VVD stemde vóór de woonagenda van Ivens, wij tegen. We moeten breken met het huidige woningbeleid. We hebben een eigen woonagenda voor koerswijziging, ­bijzonder in een coalitie. Maar er zijn 424.000 huizen in de stad en slechts 28.000 zijn middenhuurwoningen."

"Het beleid discrimineert steeds meer. Verpleegkundigen, onderwijzers, creatieven en gezinnen, ze trekken noodgedwongen de stad uit."

Wat nou als de VVD niet wijkt en de oppositie de wethouder steunt? Dan gebeurt er niets.
"De VVD is het met ons eens, maar steunt de wethouder. Het is de vraag wat de VVD doet nu corporaties ­kritiek geven. Mocht de VVD niet van standpunt veranderen, dan wordt dit hét verkiezingsthema."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden