Van corruptie verdachte marktmeesters: 'fooien' horen bij cultuur

Het waren fooien voor koffie of een broodje die ze kregen van marktkooplieden. De bedragen varieerden van enkele tientallen tot een paar honderd euro per week. De mannen zagen er niet veel kwaad in, zo bleek dinsdag op de eerste van de vier zittingsdagen bij de rechtbank in Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

Fooien horen bij de marktcultuur. 'Gewoon omdat ze het je gunnen.' De zeven voormalige marktmeesters, tussen de 43 en 66 jaar oud, distantiëren zich dan ook van de beschuldigingen van justitie dat ze steekpenningen aannamen in ruil voor een gunstige plek of het zonder vergunning op de markt staan. Dit gebeurde volgens het Openbaar Ministerie (OM) tussen 2001 en 2010 op de Amsterdamse Westerstraat en de Noorder-, Nieuw- en Waterloopleinmarkt.

Een van hen, Arthur B., erkende dat hij geld aannam. 'In het begin weigerde ik het, maar op den duur werd het toch verleidelijk. Ik had het niet mogen aannemen.' In totaal werd in een kluisje op zijn werk een geldkistje met 35.800 euro gevonden. 'Ik spaarde het geld op en kon het nergens anders veilig bewaren', zei hij. Dat marktkooplieden verklaarden dat hij in ruil voor geld onder meer voorrang verleende bij loting van een plek, bestempelde hij als onzin.

Medeverdachte Thijs V. noemde het de normaalste zaak van de wereld om fooi te krijgen op de markt. 'Dat was 100 jaar geleden al zo.' Hij vond vervolging overdreven. 'Als het een dienstovertreding was, had ik een berisping moeten krijgen.'

Roy H. vergeleek het krijgen van fooi met een barkeeper die wel eens een biertje weggeeft. Hij gaf wel aan zich niet prettig te voelen op de markt. 'Het is een reptielenfarm, nog erger dan een leeuwenkuil.'

De verdachten hadden kritiek op de leiding. 'Het is een schip zonder kapitein', zei Jeroen N.. Hij vertelde dat hij het koffiegeld wel eens heeft aangekaart omdat hij niet wist wat hij ermee moest. Hij verklaarde als enige dat de bedragen steeds groter werden, soms wel 1000 euro per maand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden