Plus

Van clubavond tot oliebol: Dit is er allemaal te doen in Noord

Geen huis, werk, school, familie of vrienden aan de overkant? Deze A-locaties zijn goede redenen om toch over te steken.

Willeke Keulen
Van der Pekmarkt Beeld Rink Hof
Van der PekmarktBeeld Rink Hof

Naar buiten
Een van de grootste voordelen van Noord is dat zodra je de pont op stapt, het voelt alsof je de drukke stad bent ontvlucht. Rust, buitenleven en natuur. Dat is er genoeg in Noord.

Zo kun je lange wandelingen maken door het Noorderpark dat bijna even groot is als het grootste park van Amsterdam: het Vondelpark. Bovendien huist in het park niet alleen het pierenbadje dat in de zomer druk wordt bezocht, maar ook het Noorderparkbad.

Wie liever in natuurwater zwemt, kan een stevige wandeling of fietstocht maken naar Schellingwoude, Ransdorp en Durgerdam. Plan de route dan wel zo dat die door het Vliegenbos gaat. Dat is het oudste stadsbos van Amsterdam en wie geluk heeft kan er de zeldzame ijsvogel spotten.

Voor een nachtje overblijven in de natuur is er Camping ­Vliegenbos. Maar wie de strijd met een tent niet aandurft, kan ook terecht in de Tiny Inn. Deze oude schaftwagen is omgebouwd tot een knusse bed and breakfast en staat midden in de weilanden van Ransdorp (€89-€109 per nacht).

Noorderpark Beeld Rink Hof
NoorderparkBeeld Rink Hof

Cultuur
De Tolhuistuin en het Eye filmmuseum: daar is iedere Amsterdammer wel mee bekend, maar Noord heeft op cultureel gebied nog veel meer te bieden.

Zo kun je in de zomer voor een filmavond op de dinsdag Eye beter links laten liggen en een deurtje verder gaan naar Films with a view bij Pllek op de NDSM-werf, waar van juni tot augustus met mooi weer buiten films worden vertoond op een groot scherm.

Ouders die naar de film willen met hun pasgeboren kroost zijn welkom bij Scream!-voorstellingen in FC Hyena. Het geluid staat zachter, het licht wordt maar half gedoofd en niemand die zich hoeft te generen voor een huilende baby.

Op de noordkop van de Tolhuistuin huist in een oud slagboomhuisje van Shell het Leeshuis. Hier kan iedereen zich in een van de leunstoelen nestelen met een boek, of er gratis eentje meenemen naar huis.

In de Buiksloterkerk zijn regelmatig concerten, jeugdvoorstellingen en literatuur- en debatavonden en ook het Concertgemaal voert een cultureel programma. Het is dan misschien het kleinste klassieke podium van Amsterdam, het heeft grote ambities. Hier kan zittend tussen de gemalen worden geluisterd naar klassieke muziek in verschillende stijlen.

Op het creatieve bedrijven­terrein Halte Zamenhofstraat - dat door oude scheepsloodsen en overvloed aan kunstenaars en creatieve bedrijven lijkt op de NDSM-werf - ligt expocafé Zamen, waar je naast het bezichtigen van exposities ook terechtkunt voor de lunch of borrel.

Van hetzelfde laken een pak is sociëteit Sexyland op de NDSM-werf. De club heeft elke dag een andere eigenaar, waardoor de 250 vierkante meters 365 dagen in het jaar anders worden ingevuld. Denk aan een Andersomdag op initiatief van dj Joost van Bellen en een clubavond over alle dagelijkse (wereld)problematieken georganiseerd door Circus Treurdier.

Het Leeshuis in de Tolhuistuin Beeld Maarten Steenvoort
Het Leeshuis in de TolhuistuinBeeld Maarten Steenvoort

Kinderen
Jonge stellen en gezinnen trokken de afgelopen jaren massaal naar Noord, waardoor het stadsdeel steeds kindvriende­lijker lijkt te worden. Naast oude bekenden zoals ijssalon IJs­­koud de Beste aan het Noorderpark en Kinderboerderij de Buik­tuin, die al in 1972 werd geopend, is er ook genoeg nieuws voor de jeugd.

Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan stadslandbouwproject NoordOogst en het daarbij behorende pannenkoeken­restaurant Stroop: een waar kinderparadijs op het voormalige sportterrein De Melkweg. De groenten uit het restaurant komen rechtstreeks uit de aanliggende moestuin en ook de spekpannenkoek komt van dichtbij: de varkens scharrelen buiten rond. Naast een wilgenhut, trampoline en vuurplaats is er nu een succesvolle crowdfunding bezig voor de aanleg van een grote natuurspeeltuin.

Kinderboerderij De Buiktuin Beeld Homeira Rastegar
Kinderboerderij De BuiktuinBeeld Homeira Rastegar

Eten & drinken
De Goudfazant, Stork, Café Modern; wie leuk wil eten en drinken is in Noord absoluut niet alleen veroordeeld tot de gevestigde orde. Zo is de internationale keuken er goed vertegenwoordigd, zoals een goede Indische rijsttafel bij Kannibalen en Paradijsvogels, waar je in de zomer ook in de achtertuin kunt zitten.

De Soepboer die hier eerst naast zat is tot spijt van de buurt gesloten, omdat de eigenaars Café Keppler openen aan het Van der Pekplein. Er is echter een waardige vervanger: La Cocina Empanadas, een Argentijns eetcafé.

Voor de Afrikaanse keuken moet je bij Semai zijn. De plek doet wat vreemd aan, zo weggestopt tussen garages, maar laat je niet afschrikken, want dan loop je een keur aan scherp gekruide (en scherp geprijsde) Eritrese en Ethiopische gerechten mis.

Traditioneel Turks ontbijten of dineren kan bij Restaurant Hanimeli & Café Demliq, waar naast de vaste kaart elke twee weken een wisselende kaart is die in het teken staat van een specifieke Turkse streek. Goed om te weten: het restaurant schenkt geen alcohol, dus bestellen de meesten een Turkse thee op het zonnige terras.

Waar bier wel rijkelijk vloeit is bij de Oedipus Taproom, waar ze van donderdag tot en met zondag twaalf eigen gebrouwen bieren op de tap hebben. Vrijdag is het standaard Fresh Beer Friday, waardoor er elke week wat nieuws te proeven valt.

Dat nieuw niet altijd beter is bewijst Café 't Sluisje, dat zelfs na ruim honderd jaar nog steeds door Noorderlingen wordt omarmd. Zo stevig dat toen sluiting dreigde, de buurtbewoners de krachten bundelden om de bruine kroeg in stand te houden. En met succes. De kaart mag dan vernieuwd zijn, de befaamde appeltaart staat er nog gewoon op, net als vele andere favorieten.

En dan een echte aanwinst: het Skatecafé. Nog geen half jaar open, maar nu al favoriet. Zelfs onder niet-skaters. Behalve dat er een indoor skateramp is, kan er in de voormalige machine­fabriek namelijk ook goed worden gegeten en gedronken. Elke donderdagavond is er voor 15 euro een driegangenmenu. Dat wordt wekelijks bereid door een gastkok die het leuk vindt hier een avondje restaurantje te spelen: een bevriende amateur- of chef-kok van de vier jonge eigenaren. Zo eet je soms Koreaanse Bibimbab, maar Viennetta-ijstaart als toetje kan ook. Gewoon goed eten, maar niet te moeilijk doen. Op vrijdag en zaterdag worden vaak feestjes georganiseerd.

Dat je vanaf de A'DAM Toren een puik uitzicht hebt mag geen geheim heten, maar het zomerterras van het Mandelahuisje is wat dat betreft een goede tweede. In luie leunstoelen zit je eersterangs aan het IJ en de simpele kaart voorziet de bezoekers van 's ochtends tot 's avonds van eten en drinken.

Verwacht geen culinaire spektakelstukken, maar dagelijks een goede daghap voor nog geen tientje met zo'n uitzicht, dat maakt alles goed.

Café 't Sluisje Beeld Jean-Pierre Jans
Café 't SluisjeBeeld Jean-Pierre Jans

Winkelen
Ga voor de dagelijkse boodschappen eens naar de Pekmarkt op woensdag, vrijdag en zaterdag of maak een fietstocht naar de Landmarkt op de Schellingwouderdijk, waar je na het boodschappen doen bij het aangrenzende De Proeverij koffie kunt drinken of kunt lunchen en dineren. Om verspilling tegen te gaan worden de dagspecials bereid met Landmarkt­ingrediënten.

Ga ook eens doordeweeks tussen 10 en 14 uur langs bij 50|50 Green, een project van het Leger des Heils waar mensen die hulp nodig hebben bij het instromen op de arbeidsmarkt biologische groenten en fruit verbouwen en verkopen.

Behalve Bakkerij Dolzon op het Van der Pekplein is een bezoekje aan De Bakkerszonen ook geen straf. Door de grote vraag naar hun oliebollen, zijn die er het hele jaar door te koop.

Naast het enorme winkelaanbod in winkelcentrum Boven 't Y op het Buikslotermeerplein zijn er verspreid over Noord ook genoeg leuke adressen. Zoals Pek&Kleren, met naast kleding ook woonaccessoires, planten en cadeauartikelen.

Voor een boek moet je naar Boekhandel Over Het Water, aan de overkant van de straat.

Recyclekid verkoopt tweede­hands­kleding en speelgoed van gerecycled materiaal voor kinderen tot en met twaalf jaar, en je kunt er ook kleren inleggen en zo 40 procent van de opbrengst opstrijken. Ook de onlangs vernieuwde, ruime vestiging van de kringloopwinkel De Lokatie is een bezoek waard. In stijlkamers worden de mooiste gedoneerde meubelstukken tentoongesteld.

Voor nog meer meubels zijn Neef Louis en Van Dijk & Ko aanraders. De eerste heeft vooral veel industriële meubelen en designklassiekers uit heel Europa, terwijl de loods van Van Dijk&Ko vooral gevuld is met brocante. Goed te combineren met een bezoek aan de maandelijks terugkerende vlooienmarkt in de nabijgelegen IJhallen, en ga dan ook zeker lunchen bij Waargenoegen dat ook op het terrein van de twee meubelloodsen zit. De tosti's zijn om voor om te fietsen.

Bakkerij Dolzon Beeld Charlotte Odijk
Bakkerij DolzonBeeld Charlotte Odijk

Klein Gemis

Zo hip en happening als Noord nu in de boeken staat, zo schraal kan het
nog zijn om basale groot-stedelijke behoeften te bevredigen.

Een mooi paar damesschoenen, een wijnhandel en echt goede roti kun je er niet vinden. Net als een blockbusterbioscoop (in de planning, maar toch) of een kunstmuseum.

Ook ontbreekt volgens velen een uitstekende Thai, Chinees, Mexicaan of Japanner en fiets je voor een topkapper nog naar de binnenstad.

Maar een kniesoor die daarover zeurt...

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden