Review

Van cliffhanger naar cliffhanger zonder duidelijke lijn

Frank Groothof is klein van stuk, maar je ziet hem niet makkelijk over het hoofd. Staat hij met een ander op het podium, dan kijkt iedereen naar hem. Staat hij er met tien anderen, dan zijn nog steeds alle ogen op hem gericht. Met zijn tomeloze energie houdt hij de aandacht moeiteloos vast, zowel van een jong als volwassen publiek.

Al jaren maakt Groothof muziektheaterproducties waarmee hij klassieke muziek en opera's toegankelijk maakt voor kinderen vanaf een jaar of zeven. In De jongen, het meisje en de heks van het woeste woud zijn dat de melodieën uit Moessorgski's Schilderijententoonstelling en Liederen en dansen van de dood, live vertolkt door het orkest van Holland Wind Players. Dit keer bedacht hij er een sprookje bij dat losjes is gebaseerd op Goethes Faust, maar dat ook elementen bevat uit Hans en Grietje en De gelaarsde kat.

Rijkeluiszoontje Hans wil goud maken en gaat in de leer bij een heks. Die vraagt als prijs zijn schaduw, die gelijk blijkt te staan aan z'n ziel. Ondanks Grietjes waarschuwing gaat Hans in op haar verzoek en werkt zich zo behoorlijk in de nesten.

Zoals vaker vertolkt Groothof in z'n eentje alle rollen. Met de zwabber van een bezem op z'n hoofd is hij Grietje; zwabber weer af en daar staat Hans. Het publiek schuift soepel mee van de ene gedaanteverwisseling naar de andere. Daarin schuilt ook niet het probleem van deze voorstelling, die niet echt overtuigt. Dat probleem zit evenmin in de fraaie uitvoering van Moessorg­ski's muziek. De makke van De jongen, het meisje... is dat er geen heldere keuzes zijn gemaakt. Het langdradige verhaal zwalkt van cliffhanger naar cliffhanger zonder een duidelijke lijn te volgen.

Tekenares Karst-Janneke Rogaar tovert vanachter haar tekentafel de ene achtergrond na de andere op een projectiescherm, maar leidt daarmee af van wat er op het toneel gebeurt. En Groothof zelf bewandelt zo veel zijpaden dat hij de spanning voortdurend ondergraaft.

Met een strakke regie en het inkorten van een flink aantal scènes zou deze voorstelling boeiender kunnen zijn dan ze is. Nu slaagt zelfs de grote kleine man Frank Groothof er niet in de aandacht vast te houden. (Joukje Akveld)

De jongen, het meisje en de heks van het woeste woud, Frank Groothof, 7+. Gezien 31/1 in Haarlem, 14/2 Stadsschouwburg Amsterdam, 14/3 Schouwburg Amstelveen, 2/5 De Meervaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden