Van Bouterse tot Brard: de spraakmakende zaken van Bram Moszkowicz

De vandaag geroyeerde strafpleiter Bram Moszkowicz mocht vele prominenten tot zijn cliëntèle rekenen. De Surinaamse president Desi Bouterse, Heinekenontvoerder Willem Holleeder, vastgoedhandelaar Willem Endstra en PVV-leider Geert Wilders maakten gebruik van zijn diensten. Maar ook voor tv-persoonlijkheden als Patty Brard draaide de advocaat, zelf tv-persoonlijkheid dankzij zijn optredens in RTL Boulevard, ook zijn hand niet om. De meest spraakmakende zaken van Moszkowicz op een rij.

Heleen van Lier
Bram Moszkowicz maakt zijn opwachting bij de tuchtrechter, op 17 oktober. Beeld ANP
Bram Moszkowicz maakt zijn opwachting bij de tuchtrechter, op 17 oktober.Beeld ANP

Desi Bouterse
De huidige president van Suriname en oud-legerleider Desi Bouterse nam Bram Moszkowicz in de hand in het drugsproces dat in 1999 tegen hem diende. Bouterse had aanvankelijk aangeklopt bij Max Moszkowicz, de vader van Bram. Max weigerde, omdat hij te nauw bevriend was met de Haagse strafpleiter Gerard Spong, van Surinaamse afkomst en nauw bevriend met slachtoffers van de 'Decembermoorden' - vijftien tegenstanders die Bouterse in 1982 zou hebben laten ombrengen.

Moszkowicz kreeg veel kritiek te verduren nadat er videomateriaal werd uitgezonden waarop hij samen met Bouterse op de dansvloer stond van hotel Torarica te Paramaribo, met de armen op elkaars schouders.

Bouterse werd in Nederland in hoger beroep tot elf jaar cel veroordeeld wegens drugssmokkel (aanvankelijk was dit 16 jaar), maar zat die straf nooit uit, vanwege zijn immuniteit als regeringsleider. Hij werd herkozen als president van Suriname. In Nederland zou hij mogelijk opgepakt kunnen worden.

Desi Bouterse. Beeld ANP
Desi Bouterse.Beeld ANP

Willem Holleeder en Willem Endstra
Moszkowicz was gedurende twintig jaar de advocaat van Willem Holleeder. Hij nam Holleeder over van zijn vader Max, die de raadsman was van Holleeder in de Heinekenzaak. Moszkowicz kwam onder vuur te liggen omdat hij zijn kantoor door Holleeder zou laten gebruiken als uitvalsbasis. Holleeder mocht er zijn bankrekening vestigen en van zijn telefoon gebruikmaken, omdat hij zelf geen vaste woon- of verblijfplaats had.

Holleeder werd destijds onder meer verdacht van het afpersen van de vastgoedmagnaat Willem Endstra, die later in 2004 geliquideerd werd. Ook Willem Endstra was tot zijn dood in 2004 cliënt van Bram Moszkowicz.

De zaak liep uit de hand toen Moszkowicz op verzoek van Holleeder vastgoedmakelaar Endstra eind 2002 bij hem op kantoor ontbood. Volgens Endstra werd hij daar met een pistool tegen het hoofd bedreigd en afgeperst door Holleeder. Later werd bekend dat vanuit het kantoor van Moszkowicz stukken naar de pers gelekt zouden zijn om Endstra zwart te maken. De nabestaanden van Endstra dienden een klacht tegen Moszkowicz in bij de Amsterdamse Orde van Advocaten.

Moszkowicz moest in februari 2007 wegens 'een acute dreiging' onderduiken. Vlak hierna legde hij de verdediging van Holleeder neer. Moszkowicz maakte tijdens een live op televisie uitgezonden persconferentie van ruim drie kwartier bekend dat hij stopte met de verdediging van Holleeder, met als reden dat 'het niet langer in het belang van Holleeder is om door te gaan'. Moszkowicz werd opgevolgd door advocaat Jan-Hein Kuijpers.

Zakenblad Quote noemde Moszkowicz in deze periode een 'maffiamaatje'. Moszkowicz daagde het blad voor de rechtbank. Die oordeelde dat de stelling dat Moszkowicz vriendschappelijke betrekkingen heeft met de onderwereld 'weliswaar beledigend en uiterst schadelijk zijn, maar voldoende steun vinden in het beschikbare feitenmateriaal'. Het beroep verloor hij ook, al werd het gebruik van de term 'maffiamaatje' door de rechter in beroep wel 'onbetamelijk, onnodig grievend en onrechtmatig' genoemd.

Willem Holleeder. Beeld anp
Willem Holleeder.Beeld anp

Geert Wilders
Moszkowicz stond PVV-leider Geert Wilders bij in zijn rechtszaak die van oktober 2010 tot juni 2011 diende. Wilders stond terecht voor haatzaaien, discriminatie en het beledigen van moslims. Het OM eiste op alle punten vrijspraak, de rechtbank nam die eis over. Op 23 juni 2011 volgde volledige vrijspraak van Wilders door de Rechtbank Amsterdam.

De zaak liep niet bepaald soepel. Moszkowicz wraakte de rechtbank twee keer, waarvan één keer succesvol. De rechters in de zaak werden vervangen nadat Tom Schalken, een van de rechters van het Amsterdamse Gerechtshof die had bevolen het proces tegen Geert Wilders te starten, zou hebben gepoogd de arabist en getuige-deskundige Hans Jansen te beïnvloeden tijdens een etentje.

Ook stond Moszkowicz Wilders bij in een kort geding tegen de Staat der Nederlanden, om te voorkomen dat Nederland zijn goedkeuring zou hechten aan het noodfonds voor het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Wilders verloor deze zaak.

Geert Wilders. Beeld epa
Geert Wilders.Beeld epa

Patty Brard
Patty Brard had Moszkowicz ingehuurd voor een hoger-beroepszaak over haar scheiding. Brard scheidde in 2004 van gitarist René Muthert. Ze moest aanvankelijk een bedrag van 5000 euro per maand aan alimentatie betalen. Moszkowicz bood aan om haar hoger-beroepszaak te doen, maar in het hoger beroep oordeelde de rechter dat het bedrag vastgesteld moest worden op meer dan 8000 euro per maand.

Brard had met het hoger beroep juist gehoopt op minder alimentatie en was dan ook niet tevreden over de geleverde diensten van Moszkowicz. Kort daarna ontving ze een brief van Moszkowicz. 'Als ik me ooit negatief zou uitlaten over onze samenwerking, zou ik gestraft worden. Ik zeg daarom niets negatiefs, alleen wat er is gebeurd', zei Brard in de Volkskrant. Wat ze er wel over kwijt wil: 'In het begin was Moszkowicz aanwezig bij de gesprekken over mijn scheiding, maar al snel nam een onervaren medewerker het over.'

Patty Brard. Beeld ANP Kippa
Patty Brard.Beeld ANP Kippa

Diverse zaken rondom voetballers

In 1998 trad Moszkowicz op als advocaat van Mariëlle Boon, wegens een vermeende groepsverkrachting van voetballer Patrick Kluivert en drie van zijn vrienden. Gerard Spong stond Kluivert bij in de zaak. Een officier van justitie kwam tot de conclusie er niet voldoende bewijs was. De mannen werden aldus niet vervolgd.

In een zaak in 2002 tegen Edgar Davids behartigde Moszkowicz de belangen van de ex-vriendin van Davids, die een aanklacht wegens ernstige mishandeling en bedreiging met de dood tegen hem had ingediend. In deze zaak stond Moszkowicz wederom tegenover Spong, die de belangen van Davids behartigde. In 2004 werd de zaak geseponeerd. Volgens justitie ontbrak het aan voldoende wettig en overtuigend bewijs om de zaak voor de strafrechter te brengen.

In 2006 verdedigde Moszkowicz voetballer Robin van Persie, die terechtstond voor verkrachting. Van Persie zat twee weken vast nadat de vrouw, Sandra K., aangifte tegen hem had gedaan. De voetballer zou zich aan haar hebben vergrepen in een hotel in Rotterdam. Van Persie werd niet vervolgd omdat justitie te weinig bewijs had.

Robin van Persie. Beeld anp
Robin van Persie.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden