Van Bijsterveldt pleit voor behoud maatschappelijke stage

CDA-minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) doet een dringend beroep op de onderhandelaars van VVD en PvdA om de maatschappelijke stage voor scholieren in stand te houden. Afschaffen van de stage zou volgens Van Bijsterveldt 'ontzettend zonde' zijn, zegt ze maandag in een interview in Trouw.

Minister Van Bijsterveldt.Beeld anp

De stage is sinds vorig jaar verplicht en volgens de minister een succes. 'Sommige scholen vinden het zo waardevol dat ze kinderen niet alleen de verplichte 30 uur maatschappelijke stage laten lopen, maar die tijd hebben verdubbeld naar 60 uur. Die vullen kinderen dan in hun vrije tijd in', zegt Van Bijsterveldt. Ze zegt zich eigenlijk niet te kunnen voorstellen dat VVD en PvdA echt van de stage afwillen.

'Tuurlijk, als je het afschaft win je 51 miljoen, maar dat is eigenlijk een bescheiden bedrag in vergelijking met wat je ervoor terugkrijgt. Jongeren komen weer in aanraking met vrijwilligerswerk. Dat is niet meer vanzelfsprekend. Ze komen in contact met mensen die ze in hun wereld van Hyves en Facebook niet zo snel treffen. Ouderen, kwetsbare mensen. Ze leggen contact en leren hoe mooi het is om iets te betekenen voor een ander.'

Jaarlijks doen 200.000 jongeren de korte stage. 20 procent gaat daarna door als vrijwilliger. Volgens Van Bijsterveldt blijkt uit onderzoek dat 70 procent van de scholieren de stage waardeert en 80 procent van de ouders het belangrijk vindt dat het verplicht is.

'Scholen hebben een enorm netwerk opgebouwd, contact gelegd met maatschappelijke organisaties en zijn geworteld in hun omgeving. Het is echt heel waardevol.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden