Update

Van Bijsterveldt houdt been stijf

Minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt woensdag tijdens een Algemeen Overleg over het passend onderwijs in de Tweede Kamer in Den Haag.Beeld anp

DEN HAAG - Alle inspanningen van de oppositie ten spijt, is minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) niet van plan haar plannen met het passend onderwijs drastisch te wijzigen. Ook na het debat van woensdagavond staan de voorgenomen bezuinigingen van 300 miljoen euro voor de bewindsvrouw als een paal boven water. Ook over de invulling hoe te bezuinigen, deed de minister nauwelijks concessies.

Het plan om het totale budget voor het passend onderwijs van 3,7 miljard euro - 2,5 miljard euro daarvan is bestemd voor de zorg van leerlingen - te verlagen naar 3,4 miljard euro stuit op veel verzet van vrijwel alle oppositiepartijen. Om Van Bijsterveldt toch te laten bewegen willen zij premier Mark Rutte naar de Tweede Kamer roepen om opheldering te geven over de bezuinigingen. Fractievoorzitter André Rouvoet (ChristenUnie) zal het verzoek voor een plenair debat ook namens PvdA, SP, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren doen.

Voorzichtig met uitspraken
Van Bijsterveldt ziet zich in haar plannen het speciaal onderwijs, naar eigen zeggen, om te buigen, grotendeels gesteund door regeringspartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV. ,,Zolang het plan niet door de Kamer is, blijf ik echter voorzichtig in mijn uitspraken'', aldus Van Bijsterveldt. ,,Maar ik ben blij dat een meerderheid in de Tweede Kamer de plannen steunt.''

Ook de oppositiepartijen geven toe dat er veel te verbeteren en veranderen valt in het passend onderwijs, maar zijn het niet eens met de manier waarop Van Bijsterveldt dat wil invullen. Sterker, volgens de oppositie wil de minister niet serieus kijken naar alternatieve dekkingsvoorstellen.

Vooral het tempo waarin de bezuinigingen moeten worden doorgevoerd, augustus 2012, stuit op veel weerstand bij de oppositie. Daarnaast zijn die partijen bang dat expertise verloren gaat en schoolklassen te groot worden. Ook dreigen gedwongen ontslagen, hetgeen de minister niet uitsloot. Wel verzekerde de minister dat scholen niet noodgedwongen zullen hoeven sluiten.

Op internet werd een petitie tegen de bezuinigingen door zo'n 150.000 mensen ondertekend. De petitie die ongeveer een maand online stond, werd woensdag aangeboden in de Tweede Kamer. Als protest tegen de bezuinigingen liet vakbond CNV Onderwijs woensdagochtend meerdere grote badeenden te water in de Hofvijver.

Donderdag debatteert de Kamer verder over de voorgenomen bezuinigingen. Het is nog niet duidelijk of premier Rutte daarbij aanwezig zal zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden