Plus

Van Bijlmer Style naar Denk: Gideon Everduim terug in de politieke arena

Gideon Everduim was tien jaar geleden een van de oprichters van de jongerenpartij Bijlmer Style. Nu meldt hij zich opnieuw in de politieke arena, ditmaal als provinciaal lijsttrekker voor Denk.

Gideon Everduim: 'Ik voel de verantwoorde­lijk­heid politiek actief te worden en de boel een beetje op te schudden in Haarlem.' Beeld Carly Wollaert
Gideon Everduim: 'Ik voel de verantwoorde­lijk­heid politiek actief te worden en de boel een beetje op te schudden in Haarlem.'Beeld Carly Wollaert

Gideon Everduim heeft hij al jaren een goed contact met Denk. "We praten geregeld met elkaar. Over onderwerpen als etnisch profileren en zo. Ze hebben me eerder ook wel gepolst voor een plek op de kandidatenlijst, maar dat heb ik steeds afgehouden. Ik heb de afgelopen jaren hard gewerkt om in vrijheid de dingen te kunnen doen die ik graag doe: ik geef twee dagen per week les, ik ben betrokken bij allerlei interessante projecten en mag af en toe mijn mening geven in de media."

Maar nu gaat Everduim, alias rapper Gikkels, alsnog de politiek in. Als lijsttrekker voor Denk bij de verkiezingen voor een nieuw bestuur van Noord-Holland. "Het was deels een praktische overweging," vertelt de 34-jarige activist.

"De statenvergaderingen slokken niet heel veel tijd op. Er blijft voldoende ruimte over voor mijn andere activiteiten. Maar ik voel ook de verantwoordelijkheid om politiek actief te worden en de boel een beetje op te schudden in Haarlem."

Veel te leren
Dat laatste kan geen kwaad, want de vergaderzaal van het statige Paviljoen Welgelegen in Haarlem staat niet bekend als een opwindende politieke arena. "Dat heeft ook te maken met de agenda," zegt Everduim.

"De meeste onderwerpen zijn technisch van aard. Ik heb mij voorgenomen om, als de gelegenheid zich voordoet, ook aandacht te vragen voor wat er buiten het provinciehuis gebeurt. Bijvoorbeeld voor de disbalans in de verdeling van geld en verantwoordelijkheid in dit land."

De emancipatie van migranten en hun kinderen is een belangrijk thema in het werk van Everduim. Als welbespraakte kunstenaar-activist mag hij graag de vinger op de zere plek leggen. Als statenlid zal hij geen toontje lager zingen, belooft hij.

Lachend: "Ik kán geen toontje lager zingen, dat is me nog nooit gelukt. Maar ik ben ook een verbinder. Ik zal nog veel moeten leren, dus ik kijk er naar uit om met andere fracties aan de slag te gaan."

Als vertegenwoordiger van Denk wil Everduim ook in de provincie een stem geven aan wat hij de gemarginaliseerde groepen noemt. "Er zijn veel mensen die zich helemaal niet vertegenwoordigd voelen door de politiek. Sterker, zij zien de politiek als oorzaak van alle ellende. En laten we eerlijk zijn: de gevestigde partijen hebben hun kans gehad en er weinig van gebakken. Het is aan een nieuwe beweging als Denk om te laten zien dat het anders en beter kan."

Te weinig vertegenwoordigers
Everduim is optimistisch over de mogelijkheid van verandering en put daarbij uit de herinnering aan zijn eerste politieke avontuur. "Toen wij tien jaar geleden begonnen met jongerenpartij Bijlmer Style, moesten wij er heel hard voor werken om onderwerpen als institutioneel racisme en etnisch profileren onder de aandacht te brengen. De reactie kwam neer op: waar maken die gasten zich druk over? Nu is er elke avond wel ergens een debat of lezing over. Het gaat echt de goede kant op."

Dat is nog niet per se de kant van de stembus. In de wijken met de grootste problemen is de opkomst doorgaans het kleinst. Volgens Everduim is dat ook omdat mensen zich niet vertegenwoordigd voelen. "Als ik naar de Afro-Surinaamse gemeenschap kijk, zie ik ook een gebrek aan leiderschap.

Waar zijn onze vertegenwoordigers? Ze zijn er niet of nauwelijks. De Turken en Marokkanen doen het beter, met burgemeesters in grote steden, een Kamervoorzitter en aansprekende vertegenwoordigers in het parlement. Dat moet een voorbeeld zijn."

Wakker schudden
Aan potentiële kiezers geen gebrek. In Nederland wonen meer dan een half miljoen mensen met een Afrikaanse achtergrond.

"Het zijn mensen die op allerlei manieren een bijdrage leveren aan de samenleving, of het nu als schoonmaker op Schiphol is of als manager van een groot bedrijf. Maar van politieke invloed is nauwelijks sprake, omdat te veel mensen geen gebruikmaken van hun recht te kiezen of gekozen te worden. Voor die mensen wil ik graag een sprankje hoop zijn."

Om verkozen te worden, heeft Everduim waarschijnlijk ongeveer twintigduizend stemmen nodig. Het zal nog moeilijk genoeg worden om die binnen te slepen, vermoedt de lijsttrekker.

"We hebben net als de meeste andere partijen gekozen voor een korte campagne. Het moet in een paar weken gebeuren. Denk heeft een stevige achterban in Amsterdam, maar we gaan ook de provincie in. Alkmaar, Zaanstad, Purmerend: we gaan de mensen overal wakker schudden."

De voorbereidingen van Denk op de verkiezingen doen Everduim sterk denken aan de campagne van Bijlmer Style indertijd voor een zetel in de stadsdeelraad. "Dat was ook een beweging van onderop, gericht tegen de gevestigde orde. En alles graag op een stevige toon, vooral niet braaf. Dat brutale heeft Denk ook." Lachend: "Een groot verschil was dat we toen zelf met een emmer behangerslijm op pad gingen om onze posters op te plakken. Nu heb ik een campagnecoördinator en een campagneteam."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden