Van biggetjes tot graan; Tostifabriek heeft alle ingrediënten in huis

Wat komt er allemaal bij een tosti kijken? Een sneetje brood, een plakje ham, een plakje kaas. Een team van kunstzinnige vrijwilligers zet zich in om al die ingrediënten zelf te produceren in de zogenaamde Tostifabriek in het centrum.

Beeld Thinkstock

Het is de bedoeling dat iedereen kan aanschouwen hoeveel tijd, kennis en energie in een tosti zit.

De vrijwilligers rekenen voor het zelf produceren van de tosti's op een proces van zo'n zeven maanden. Eind februari wordt het graan gezaaid (voor brood) en een maand later komen de biggen (ham) en koeien (kaas) aan. Vanaf dat moment opent de fabriek zijn deuren voor publiek.

Gedurende de lente en zomer zijn buurtbewoners, schoolklassen en andere stedelingen welkom om te komen kijken of te helpen bij het grootbrengen van de varkens, het melken van de koeien en het uitmesten van de stallen. Ook mogen ze een kijkje nemen of meehelpen bij het persen van de kaas en het maken van de ham.

In augustus wordt het graan geoogst, daarna wordt het meel gemalen en het brood gebakken. De eerste tosti's worden op een speciaal oogstfeest eind september gepresenteerd.

De organisatie is nog op zoek naar donateurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden