PlusInterview

Van Basten haalt uit naar de KNVB: ‘Dit kan toch helemaal niet’

Marco van Basten (55) bleef bewust weg uit de discussie over het stopzetten van de voetbalcompetitie. Maar als liefhebber van spelregels en reglementen volgde hij de afwikkeling op de voet. ‘Het besluit van de KNVB is onnavolgbaar.’

Marco van Basten.Beeld EPA

Als chef technische ontwikkeling van de Fifa was Marco van Basten dagelijks betrokken bij het vormgeven van spelregels en reglementen. De afwikkeling van de Nederlandse competitie volgde de voormalig topspits dan ook op de voet. “Maar ik heb me er bewust niet actief in gemengd,” zegt de analist van Fox Sports. “Er waren al heel veel meningen, ik had ook geen belang in het geheel. Daarom dacht ik: laat ze het maar lekker uitzoeken.”

Maar in dit dossier is het toch juist een voordeel als je geen belang hebt? Iedereen is zo ongeveer gekleurd.

“Ja, dat denk ik op zich ook. Het interesseert me weinig of AZ nu de Champions League in gaat, of Ajax of PSV, en wie er precies degraderen of juist niet. Het gaat mij om de manier waarop je zaken afbakent, afspreekt en regelt. In dat opzicht vond ik de keuze van de KNVB onbegrijpelijk.”

Wat had jij logisch gevonden?

“De competitie is niet afgemaakt, onvoltooid. Terecht lijkt me, er is sprake van overmacht, en het bedwingen van de coronacrisis is nu een stuk belangrijker. Maar de enige zuivere manier is dan om de competitie nietig te verklaren, net als bij de amateurs. Hartstikke jammer, maar het is zoals het is: de standen schrappen, helaas, de competitie is niet gespeeld. In mijn ogen was er geen andere optie. Hoe lullig dat ook kan zijn voor sommige clubs.”

Maar in dat scenario was PSV de voorronde van de Champions League in gegaan. Clubs als AZ of Willem II waren niet beloond voor goed beleid en goede prestaties. Dat had ongetwijfeld tot grote heibel geleid.

“Elke oplossing leidt tot heibel, dat wist je van tevoren. Maar dit, schrappen wegens overmacht, is toch het meest zuiver? Hoe kun je nu voorspellen hoe een competitie gaat aflopen, nota bene als clubs niet eens een gelijk aantal wedstrijden hebben gespeeld? Dat Utrecht een wedstrijd minder had gespeeld dan Willem II, met een beter doelsaldo, maar tóch zijn ticket verliest: dat is toch niet uit te leggen? Als je de stand had geschrapt, was alles in elk geval duidelijk geweest.”

Ook KNVB-directeur Eric Gudde wilde het principe bij de amateurs volgen, volgens dezelfde redenering als die jij nu uiteenzet. Met één verschil: bovenin de ranglijst niét.

“Dat vind ik echt ongelooflijk, onnavolgbaar. Ik zie ook wel welk spel daar achter zit: de KNVB laat zich gewoon ringeloren door de Uefa. De Europese voetbalbond heeft zich op een heel ongepaste manier heel dwingend opgesteld richting de nationale bonden, aangezien de Uefa aan de leiband ligt van de rijke Europese clubs. Het draait om geld, geld, geld. De Uefa probeert baasje te spelen over de competities. Maar waarom heeft de KNVB niet gewoon gezegd: ‘we doen het op onze manier’? Het is helemaal niet aan de Uefa om zich te bemoeien met een nationale competitie. De KNVB had maling moeten hebben, maar blijkbaar durfden ze dat niet.”

Deze oplossing is een rare middenweg in jouw ogen?

“Deze oplossing kán toch helemaal niet? Met normaal gezond verstand is dit toch niet uit te leggen? Als je een spelletje speelt, en je kunt dat spelletje niet afmaken, dan zijn er twee simpele opties. Ofwel degene die voorstaat, wint. Ofwel je besluit dat er géén winnaar is, omdat het potje nog niet is afgemaakt. Dan ga je toch geen rare tussenoplossing zoeken, waarbij de ene een beetje gewonnen heeft, en de ander weer niet, en de volgende een beetje verloren? Ik snap wel dat hier juristen op duiken, want het is hartstikke krom.”

Maar kun je je voorstellen dat het schrappen van de hele competitie ook ‘oneerlijk’ voelt? In dat geval wordt Liverpool ook geen kampioen van Engeland. Als sportman doet dat toch ook pijn?

“Het is aan de Premier League om dat te beslissen, mochten ze de competitie daar niet alsnog – zonder publiek - uitspelen. Daar heb je alleen bovenin, met de ruime voorsprong van Liverpool, een zekere duidelijkheid. Maar verder ligt ook daar alles nog open, net als in Nederland. Ook daar zou het heel discutabel zijn om dan maar gewoon de huidige tussenstand aan te houden. En áls je dat al doet, dan doe je dat natuurlijk van hoog tot laag, en niet zoals in Nederland. Dan pas je een objectief criterium toe om FC Utrecht en Willem II gelijk te behandelen, in plaats van dat je dat een beetje wegmoffelt. Je kunt dat nooit half, half doen, zoals nu is gebeurd.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden